Wie beslist de Amerikaanse verkiezingen: de kiezer of Oprah?

Je kunt nog zo’n hekel hebben aan Donald Trump, gek is hij niet. En zeker is dat hij verdomd goed weet hoe de dollarhazen lopen. Vandaar dat het sterk te denken moet geven dat Trump voor de functie van running mate c.q. vice-president vanaf het allereerste moment ingezet heeft op een en dezelfde persoon – of je het gelooft of niet: Oprah Winfrey. En eigenlijk wil hij nu hij zeker is dat er geen tegenkandidaten zijn nog steeds Oprah! De reden? Ik zei het al. Trump weet hoe de hazen lopen. Met de steun van Oprah denkt hij zeker te zijn van de overwinning.

Vermoedelijk heeft hij gelijk, al is het tegelijkertijd zeer onwaarschijnlijk dat hij zijn zin krijgt. Oprah heeft al een paar keer gezegd dat ze zich afzijdig houdt – van beide kandidaten. Hillary vind ze niks, ook al steunt ze in theorie een vrouwelijke kandidaat. En Donald vindt ze vermoedelijk nog minder, zijn botte opmerkingen over vrouwen en ‘anderen’ zijn onverenigbaar met haar humanitaire opvattingen. Bovendien is en blijft Oprah een Obama-fan en deze zal al het mogelijke doen de vrouw ver van Trump te houden.

De reden dat Trump Oprah wil is dat hij weet wat we eigenlijk allemaal wel weten: dat er maar weinig personen zijn die, althans in de VS, de publieke opinie zo kunnen beïnvloeden als dit televisiefenomeen. Zo is het waarschijnlijk dat Obama het in 2008 zonder haar hulp niet gered zou hebben en zeker dat de vrouw enorm aan Obama’s overwinning bijgedragen heeft. Dat is natuurlijk ook de reden dat Trump haar zo graag aan zijn kant ziet staan.

Schermafdruk 2016-05-30 16.48.13

De achtergrond voor dit verlangen is simpel. Oprah heeft op zowel Hillary als Donald een ding enorm voor: trust, het grote thema in de moderne politiek. De kiezer wil Trump eventueel best geloven als het de economie betreft zoals hij Hillary wellicht wil geloven als het om buitenlandse zaken gaat maar verder? Beide kandidaten lijken notoire draaikonten, leugenaars, opportunisten, machiavellisten: vertrouw ze niet.

Schermafdruk 2016-05-30 16.48.00

Hier staat tegenover dat Oprah juist wel vertrouwd en geloofd wordt. Zij heeft geen dubbele agenda’s. Ze is wie ze is, you see what you get & you get what you see. Althans dat is de indruk.

We leven in een celebrity culture, in de VS nog meer dan in Europa. Celebrity endorsement zoals dat heet is in toenemende mate een beslissende factor bij alledaagse keuzes. Dit wordt sterker naarmate het onderwerp moeilijker is of de zaak of personen om wie het gaat minder vertrouwen inboezemen. Als dit allemaal waar is, is de conclusie onmiskenbaar: Oprah heeft een van de beste sleutels tot het Witte Huis in handen. Omwille van de democratie is het te hopen dat zij het ding in haar zak houdt.

Auteurs