Werk in de journalistiek: Social Media redacteur Radio 1

Vorige week sloot ik samen met collega’s Gert van Wijland en Frank Wezenberg de cursus Social Media Reserach af. De cursus werd sinds 2011 gegeven in het tweede jaar van de opleiding journalistiek.

De studenten leerden tijdens de cursus onder andere hoe zij sociale media op een journalistieke manier konden inzetten bij het researchen van onderwerpen en researchen naar bronnen. Ook gebruikten zij social media bij het opbouwen van een netwerk en het beheren van een (online) community. Ze ontwikkelden concepten waarbij ze het publiek moesten inzetten voor het verzamelen van data voor items voor het Radio 1 Journaal, De Nieuws BV en Radio Een Vandaag. Oftewel, de studenten hebben geleerd hoe zij moeten crowdsourcen in de journalistiek. Sommige plannen zouden zo uitgevoerd kunnen worden door de Radio 1 programma’s.

Ik was dan ook blij verrast toen ik deze week een vacature zag verschijnen op Villamedia.nl. De NPO is namelijk opzoek naar een Sociale Media Redacteur voor Radio 1, en die hebben wij de afgelopen jaren nou net klaargestoomd op de School voor Journalistiek. Het functieprofiel sluit naadloos aan op wat onze studenten tijdens deze cursus geleerd hebben.

De eerste lichting studenten die de cursus Social Media Reserach hebben gevolgd is net afgestudeerd. Reageren dus maar oud-studenten!

 

Ps. Volgend cursusjaar wordt de cursus Social Media Reserach niet meer gegeven aan tweedejaars studenten journalistiek. Elementen uit de cursus worden bij andere cursussen ondergebracht.

Auteurs