Wat voor nieuws brengen de lokale nieuwssites?

De lokale nieuwssites die in deze studie zijn onderzocht hebben als overeenkomst dat ze in meer of mindere mate professioneel zijn opgezet en dat ze zich richten op de lokale en regionale markt. Dat onderwerpkeuze en thema’s niet zo sterk variëren, ontdekte journalistiekstudent Merel van der List, die de belangrijkste thema’s op een rij zette.

Categorieën

  • Lokale politiek. Dit is een brede categorie nieuws en kan verschillen van acties van buurtbewoners voor het sluiten van een café in een woonwijk tot beslissingen van de gemeente om een weg te renoveren.
  • Human interest. ‘Oma is 100 jaar geworden’. Dit nieuws is bedoeld om burgers te vermaken en te informeren over en voor de burgers zelf.
  • Sport. Deze categorie lijkt sterk af te hangen van de smaak van de lokale ‘sportredactie’. Met fanatieke sportfans zal er veel gebeuren. Bijna altijd gaat de aandacht naar de lokale sportverenigingen.
  • Cultuur. ‘Morgen start de tentoonstelling van kunstenaar Jan Mak in de St. Jozefskerk.’ Er wordt op de meeste sites relatief veel aandacht aan cultuur besteed.
  • Ongevallen, misdaden en branden. Wat opvalt is dat er veel over misdaad wordt geschreven, maar nimmer over veroordelingen.

112.nl sites

De zogenaamde 112-sites specialiseren zich in het verzamelen van politie- en brandweermeldingen. De journalisten van de site werken vaak samen met deze instellingen en zijn er als de kippen bij als er een ongeval in de streek heeft plaatsgevonden. Vaak worden in deze artikelen korte en feitelijke beschrijvingen gegeven van een ongeval, misdaad of brand. Ook staan er vaak foto’s bij die gemaakt zijn door amateurfotografen.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.