Wat gebeurt in Alphen, blijft in Alphen (13/26)

Veel verder van Vegas kun je niet zijn in Alphen aan den Rijn. Althans, in kilometers, want in het oude Aarlanderveen is het vlees zeker zo zwak. Gokken met geld, schimmige transacties, poldermaffia? En vandaag zijn er verkiezingen. Waar is de ouderwetse moddergraver als je hem nodig hebt.

Alphen aan den Rijn kiest vandaag een nieuwe gemeenteraad. Door de fusie van de gemeenten Boskoop, Rijnwoude en Alphen aan den Rijn zijn de verkiezingen vervroegd, en niet komend voorjaar na de gebruikelijk termijn van vier jaar. De thema’s: de valse beloften van vastgoedmiljonair Daan van de Vorm, het verkwanselen van 139 miljoen aan niet gebouwde stadsvernieuwing, de wankele financiële dekking van een nieuwe rondweg met brug door het Groene Hart en de aanstaande gedecentraliseerde zorgtaken waar op voorhand geld bij moet.

Opgeteld dreigt de gemeente Alphen aan den Rijn af te stevenen op een financieel gat van een half miljard. Dat zal wel een politiek bloedbad worden vandaag, zou je zeggen. De coalitie van VVD, PvdA, ChristenUnie en CDA heeft tenslotte wat uit te leggen.

Alphen weer gezellig
Ik zou m’n kaarten er niet op zetten. Op het lijsttrekkersdebat afgelopen maandagavond werd vooral vooruitgekeken en over de hoofden van publiek en debatleider Sven Kockelmann vast onderhandeld over een nieuwe termijn.

‘Voor die nieuwe rondweg en Maximabrug vind ik geld’, aldus de lijsttrekker van de VVD, Tseard Hoekstra, tevens wethouder Economische Zaken. En: ‘We moeten van ons vastgoed af’. Gevonden!, moet PvdA-lijsttrekker en wethouder Werk en Volksgezondheid Hélène Oppatja hebben gedacht toen ze niet veel later de belofte deed dat ‘niemand erop achteruit gaat als de gemeente de zorgtaken van het Rijk overneemt. Ook al moet er geld bij.’ Wie economische groei zoekt en solidair wil blijven met de zwakkere- en wie kan daar tegen zijn – kiest opnieuw voor deze coalitie.

Niet dat er geen mea culpa’s waren. Oppatja vindt dat er teveel geld wordt uitgegeven aan het maaien van het openbaar groen. ‘Daar gaat veel geld in om, hoor.’ En Hoekstra was toch wel ‘boos’ toen hij hoorde dat investeerder Daan van der Vorm niet de beloofde zeventig procent, maar slechts vijftien procent bezetting kon garanderen van het Thorbeckeplein. Nu is dat een woestenij van leegstaande panden en afbraakgevels aan de lage Rijnoever van Aarlanderveen, en 139 miljoen verder is het dat nog steeds.

Op dit hoofdpijndossier overigens aan ideeën geen gebrek. Raadslid voor de lokale partij Nieuw Elan, Gerard van As, heeft in de wandelgangen een praktische oplossing: ‘We moeten de hoogte in op het Thorbeckeplein. Allemaal mensen bij elkaar zetten, die dan beneden kunnen kopen.’ Wil Verschuur, fractievoorzitter van Beter Alphen, ziet vooral een gezellig plein voor zich, ‘met terrassen en cafés. En dan de alcoholleeftijd weer naar beneden, want de jeugd heeft in zijn jonge jaren de beste tijd van zijn leven. Alphen moet gewoon weer gezellig worden.’

Gif
Ondernemer en blogger Machiel van der Schoot verbaast zich niet meer over de praktische politiek in zijn stad. Sinds een paar jaar volgt hij die op de voet in zijn ‘jennerijtjes’ op Alphens.nl. ‘Je moet politici in de gaten houden’, zegt hij, ‘anders krijgen ze vrij spel. En dat is nooit goed.’ Dat is wel wat er volgens hem de afgelopen tien jaar is gebeurd. ‘Vooral door de afwezigheid van kritische journalistiek.’

De bloggers van Alphens.nl hebben aardige dossiers opgebouwd over de handel en wandel in Aarlanderveen en omstreken. Zoals over de lokale golfclub Zeegersloot, die, aldus Van der Schoot: ‘nog nooit fatsoenlijke jaarstukken heeft geleverd, maar wel aantoonbaar aanzienlijke winsten maakt die contractueel naar de gemeente zouden moeten terugvloeien.’ Anderhalf miljoen euro aan achterstallige huur, bijvoorbeeld. ‘Winst die door de golfclub is achtergehouden,’ schrijft een van zijn bloggers Paul Uljé, die al jaren probeert meer bewijzen boven water te krijgen.

Nog zo’n slepende kwestie. Op het voormalige terrein van de Nederlandse Asphaltfabriek, beter bekend als het NAF-terrein, is volgens een commissie van deskundigen de gemeente onzorgvuldig geweest in het toestaan van woningbouw op deels vervuilde grond. Vandaag is na bijna dertig jaar alsnog begonnen met een onderzoek naar de waterbodemverontreiniging.

Dan is er het van maffiapraktijken verdachte gedoe rondom de bodemvervuiling in de Coupépolder. Op deze vuilstortplaats is illegaal bedrijfsafval gedumpt. Hoeveel is onduidelijk, maar de provincie Zuid-Holland gaat ervan uit dat er tussen 60.000 tot 250.000 vaten chemisch afval liggen. Een aanzienlijk deel daarvan lekt naar het grondwater, dat is wel zeker. Ook zeker is om welke stoffen het in ieder geval gaat.

Moddergraven
Dat er nog niets gebeurt aan het saneren van de Coupépolder heeft vooral een procedurele oorzaak. Weghalen is te duur, zegt de gemeente. Bij de provincie stagneert verdere actie, mede door het besluit van de Raad van State. ‘Omdat er geen tegenbewijs was voor een rapport van Bodemzorg, waarin geschreven was dat er geen vervuiling gemeten werd,’ aldus actievoerder en Alphens.nl-blogger Herman Gerritsma. ‘De gifbelt werd schoon verklaard.’

Stuk voor stuk schandalen van nationale allure, die tegenwoordig maar zelden verder komen dan de gemeentegrenzen van Alphen aan den Rijn. En zelfs dat niet. Opvallend is bijvoorbeeld dat de Coupépolder geen onderwerp is bij de verkiezingen vandaag. Dat ligt niet aan Alphens.nl, want die hyperlocal weet het onderwerp wel in het publieke debat te houden. ‘Alphens.nl heeft als doel om alles wat er gebeurd is en alles wat er gaat gebeuren in Alphen aan den Rijn op één overzichtelijke website te krijgen,’ schrijft de redactie. En aan de vele tientallen reacties op artikelen en columns, bij over veel meer gaan dan alleen de Coupépolder, lukt dat steeds beter.

Alphens.nl laat zien dat een lokale nieuwswebsite bestaansrecht heeft. Zeker in een tijd waarin de ene na de andere lokale en regionale krant verdwijnt. ‘Met een maandomzet van zo’n 20.000 euro maken we een bescheiden winst,’ vertelt Van der Schoot die zelf als adviseur betrokken is bij de partij Nieuw Elan. ‘Zonder journalistieke ambities, maar wel met het doel de Alphenaar te informeren over de beerput die politiek soms kan zijn.’ En dat loont altijd. Zij het dat verkiezingen zelden gerechtigheid brengen, is de vrees over de uitslag van vanavond. Maar wie lang genoeg in de modder graaft, weet dat het vroeg of laat gaat stinken.

Auteurs