Wanneer live-bloggen en wanneer niet

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Het eerste live-blog dat ik me kan herinneren  was het verslag van Peter van der Ploeg en Loek Essers over de aanslagen in Mumbai in 2008. Ik verkeerde aanvankelijk zelfs in de veronderstelling dat de mannen daar zelf zaten. Niets was minder het geval, ze deden het gewoon vanuit hun zolderkamertje met Coveritlive.

Een ander live blog dat me bij is gebleven ging over de schietpartij in het winkelcentrum De Ridderhof in Alpen a/d Rijn. Ook daar werd de lezer permanent op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen, en voorzien van een veelheid aan bronnen. In Alphen zag je ook de problemen: de onvestigde (en later onjuist gebleken) geruchten en de speculaties wisselden feitelijke waarnemingen af.

Neil Thurman (City University London) en Nic Newman (University of Oxford – Reuters Institute for the Study of Journalism) publiceerden een artikel over live-blogging. Uit eerder onderzoek bleek dat gebruikers vaak langer bij een live blog bleven dan bij een regulier artikel, en dat ook de interactie met gebruikers groter was.

Ze onderzochten hoe gebruikers in negen landen live blogs waardeerden en welke soort live blogs populair waren. Ook keken ze naar Engelse en Amerikaanse live blogs bij The Guardian bij bij ScribbleLive. De bevinding dat live blogs vaak beter scoren qua attentie en leesduur werd daar nog eens bevestigd. Live blogs maken ook meer gebruik van non-traditionele nieuwsbronnen.

Breaking news (rampen, calamiteiten) en unfolding political stories (verkiezingen) scoorden beter dan blogs over sport en evenementen (bijvoorbeeld de Oscar-uitreiking).

Bij sportwedstrijden en evenementen moeten blogs concurreren met andere media. Bovendien is daar maar één centrale bron (de toevoegingen zijn vaak commentaren), bij rampen en zich ontwikkelende verhalen is juist de diversiteit van bronnen de kracht van het live blog.

Het artikel staat achter een betaalmuurtje, maar een eerdere versie is gratis te downloaden. Ook is er een rapport van London School of Economics and Political Science over live bloggen bij The Guardian en Aftonbladet – gratis (pdf, 24 pag.).

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.