[Studentenblog] Vrouwenvoetbal: populair, maar niet op de redactie

Op het studentenblog van Journalismlab doen studenten verslag over hun eigen onderzoek naar het nieuws. In deze eerste aflevering concluderen Mohini Sukhai en Muriël Wever na een inhoudsanalyse naar vrouwenvoetbal in de Volkskrant dat de journalistieke aandacht uit de pas loopt met de publieke populariteit ervan.

 

Door: Mohini Sukhai & Muriël Wever

Ongeveer tweederde van alle Nederlanders sport wekelijks, blijkt uit onderzoek (september 2019) van het NOCNSF. Van deze sporters doet zo’n vier procent van de vrouwen aan voetbal. Volgens een onderzoek van het Mulier Instituut, een sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut, is meisjes- en vrouwenvoetbal de snelst groeiende sport in Nederland. Uit ander onderzoek (van Nielsen Sports) blijkt het vrouwenvoetbal ook de grootste potentiële fanbase te hebben van alle vrouwensporten. Desondanks staat in media veel vaker het mannenvoetbal centraal.

Uitzonderlijke prestatie

Pas wanneer het Nederlandse vrouwenvoetbalteam een uitzonderlijke prestatie levert, is in de samenleving te merken dat de aandacht voor dames groeit. Maar zelfs dan is die media-aandacht niet evenredig verdeeld tussen het mannen- en het vrouwenvoetbal. Zo is er weinig tot geen aandacht voor de Eredivisie voor vrouwen, onderzoek wijst uit dat veel mensen niet eens weten dat de competitie in Nederland bestaat. Nederlandse sterspelers zijn genoodzaakt om in het buitenland te voetballen; Nederland heeft hun niveau niet.

Media-aandacht

Over wedstrijden van voetbalsters wordt weinig wordt geschreven in de Volkskrant: van alle geanalyseerde artikelen gingen er in 2018 ongeveer 3 procent over het vrouwenvoetbal en 44% over het mannenvoetbal. Dit is in vergelijking met 2016 een toename van ongeveer 2 procent. Niet alleen is er weinig media-aandacht, ook zijn er weinig vrouwelijke bronnen in vergelijking tot mannelijke bronnen. Daarnaast wordt er weinig tot geen aandacht gegeven aan de vrouwelijke voetballers buiten het voetbal om. Dat is anders bij mannelijke voetballers; lezers hebben daardoor het gevoel dat ze een persoonlijke band hebben of kunnen opbouwen met spelers. 

Vrouwen de dupe

Doordat vrouwenvoetbal zo weinig in de media wordt gerepresenteerd, kan in de samenleving het idee ontstaan dat deze tak van sport er dan ook niet toe doet. Wat weer als gevolg kan hebben dat media het ook niet op de agenda zetten aangezien het niet ‘leeft’ in de samenleving. Kortom: een self fullfilling prophecy waarvan het vrouwenvoetbal de dupe is. De verslaggeving is in 2018 weliswaar toegenomen in vergelijking tot 2016, maar die groei zit vooral in het mannenvoetbal, niet het populaire vrouwenvoetbal. 

Auteurs