VPRO Bagagedrager

De VPRO roept schrijvers en journalisten (tot 33 jaar) op een reisplan in te dienen voor de Bagagedrager, een aanmoedigingsprijs voor jonge (reis)schrijvers.

Het is al de derde editie van de VPRO Bagagedrager. De winnaar mag de voorgestelde reis maken en schrijft daar vervolgens een verhaal over.

In het reisplan van maximaal 500 woorden wordt uitgelegd waarom deze reis gemaakt moet worden. Deelnemers worden beoordeeld op fantasie, humor, kritisch vermogen, avonturierszin, originaliteit en zelfspot. De beste kandidaten mogen hun voorstel presenteren in een filmpje dat door de VPRO gemaakt zal worden.

De winnaar krijgt 2500 euro om de reis te maken en schrijft een longread die zal worden gepubliceerd door Fosfor en als e-book wordt uitgegeven. Een korte versie verschijnt in de VPRO Gids.

De winnaar van 2014 was Rasit Elibol. In zijn verhaal Camping Blues vertelt Rasit hoe hij als kind nooit op vakantie ging en tijdens de lange, saaie zomervakanties in Wormer samen met jeugdvriend Okkie droomde over kamperen in Frankrijk. Meer over de winnaar van vorig jaar bij De Orkaan. Camping Blues is deze week als longread verschenen bij uitgeverij Fosfor.

Reisplannen moeten voor 1 februari worden opgestuurd naar VPRO Bagagedrager.

Auteurs