Vlaamse mediabedrijven: van aggregatie naar inspiratie

Vlaamse uitgevers beloven te stoppen met aggregeren. Dat zou groot nieuws zijn – een voorbeeld voor Nederland – want “Kranten citeren elkaar bij de vleet” aldus @brewbart op Twitter. Maar waar stoppen ze nu precies mee?

Ze beloven te stoppen met het exact kopieëren van teksten zonder de bron te vermelden. Vanaf nu gaan ze keurig “bron correct vermelden” en de geleende tekst zodanig aanpassen dat “de globale indruk van het aangepaste artikel verschillend is van deze van het overgenomen artikel.” (volledige tekst van akkoord in pdf)

Met andere woorden: ze beloven te stoppen met iets dat ze nooit hadden moeten doen (en bovendien strafbaar is: plagiaat) en dat te vervangen door praktijken die al jaar en dag gangbaar zijn (inspiratie door artikel ander medium, belletje eroverheen en hup: publiceren). De enige toevoeging is dat ze beloven nu de bron erbij te zetten.

Bart Brouwers vond het “een mooie afspraak”, Alexander Pleijter een “herenakkoord” maar Chris Klomp suggereerde dat het gelegaliseerde heling betrof terwijl Dichtbij-formulemanager (!) Mark Klein opperde dat zo’n regeling (tegen machinaal aggregeren) best te omzeilen was:

Maar misschien gaat het wel helemaal niet over online. Links worden bijvoorbeeld niet geëist bij verwijzingen.

 

Auteurs

3 opmerkingen

 • Hmmm… Niet helemaal wat ik bedoelde met mijn tweet(s). Ik twijfelde vooral de aanname dat dit manifest over aggregatie gaat. Ik lees het als een aanpassing/uitbreiding van de persexeptie.
  Aangezien dit niet duidelijk is, en het mijns inziens ook vaag is wanneer ‘de globale indruk van het aangepaste artikel verschillend is van deze van het overgenomen artikel’, vond ik dat er nogal wat ruimte voor interpretatie was.

  Ik wil voorkomen dat het lijkt of ik/dichtbij.nl altijd maar op zoek is naar de mazen van de wet.

 • Misschien niet wat je bedoelde, maar wel wat ik begreep.
  Ik heb Dichtbij ook niet op het oog als verstokte aggregeur.
  Een wet/afspraak kent altijd mazen. Ik ben ook benieuwd naar uitvoering. Gaan ze linken online? Of alleen bron vermelden, en wat is “globale indruk”?

 • Met excuses voor mijn gebrekkige Nederlands.