interactive storytelling, hogeschool utrecht, online storytelling, narratologie

Video: De toekomst van interactive storytelling

Graag deel ik deze interessante video over de toekomst van interactive storytelling. Online zien we tegenwoordig veel verschillende en nieuwe vertelvormen. In dit gesprek tussen Eli Horowitz, Andrew Leland en Jorge Just, alle drie schrijvers en pioniers op dit gebied, komt voornamelijk location-based storytelling aan bod (in andere vormen ook wel te vinden onder de noemer augmented reality).

Interactive storytelling gaat vaak samen met ingewikkelde technologie. Daarom is het ook mooi dat de gespreksleden het ook hebben over sms- en email-verhalen. De keuze van de technologie beïnvloedt natuurlijk wel de ervaring van het verhaal, het is dan ook belangrijk dat dit aansluit bij het publiek en past bij het verhaal dat je wil vertellen.

Aan de hand van eigen werk van deze ‘schrijvers’, snijden ze een aantal belangrijke onderwerpen aan. Interessant is de toegang tot de technologie om deze verhalen te ervaren. Wanneer je een interactief verhaal gaat maken is het wel nuttig om te weten of je beoogde publiek de technologie wel heeft. Dit gaat natuurlijk niet alleen over het apparaat (dat is niet onbelangrijk), maar ook over of zij wel de vaardigheden bezitten om te navigeren door jouw verhaal (als dat niet zo is, moet je hier een oplossing voor vinden – bijvoorbeeld in de vorm van een tutorial, of met behulp van expliciete aanwijzingen). Dit zijn immers nieuwe en experimentele vertelvormen. De belangrijkste boodschap dat je een weloverwogen keuze maakt als je interactiviteit wilt gebruiken in je verhaal (dit geldt natuurlijk niet alleen voor grote producties, maar ook voor het kleine nieuwsbericht).

Auteurs