Video: De toekomst van interactive storytelling

Graag deel ik deze interessante video over de toekomst van interactive storytelling. Online zien we tegenwoordig veel verschillende en nieuwe vertelvormen. In dit gesprek tussen Eli Horowitz, Andrew Leland en Jorge Just, alle drie schrijvers en pioniers op dit gebied, komt voornamelijk location-based storytelling aan bod (in andere vormen ook wel te vinden onder de noemer augmented reality).

Interactive storytelling gaat vaak samen met ingewikkelde technologie. Daarom is het ook mooi dat de gespreksleden het ook hebben over sms- en email-verhalen. De keuze van de technologie beïnvloedt natuurlijk wel de ervaring van het verhaal, het is dan ook belangrijk dat dit aansluit bij het publiek en past bij het verhaal dat je wil vertellen.

Aan de hand van eigen werk van deze ‘schrijvers’, snijden ze een aantal belangrijke onderwerpen aan. Interessant is de toegang tot de technologie om deze verhalen te ervaren. Wanneer je een interactief verhaal gaat maken is het wel nuttig om te weten of je beoogde publiek de technologie wel heeft. Dit gaat natuurlijk niet alleen over het apparaat (dat is niet onbelangrijk), maar ook over of zij wel de vaardigheden bezitten om te navigeren door jouw verhaal (als dat niet zo is, moet je hier een oplossing voor vinden – bijvoorbeeld in de vorm van een tutorial, of met behulp van expliciete aanwijzingen). Dit zijn immers nieuwe en experimentele vertelvormen. De belangrijkste boodschap dat je een weloverwogen keuze maakt als je interactiviteit wilt gebruiken in je verhaal (dit geldt natuurlijk niet alleen voor grote producties, maar ook voor het kleine nieuwsbericht).

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.