Uitnodiging openbare les 4 april: Belevenisjournalistiek

Hogeschool Utrecht nodigt u uit om op donderdag 4 april 2019 aanwezig te zijn bij de openbare les van Yael de Haan. Sinds 1 mei 2018 is zij lector van het Lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek (JournalismLab). Het lectoraat doet onderzoek naar de impact van digitalisering op de journalistieke praktijk en het journalistieke onderwijs. Hierbij zal het zich in komende jaren toeleggen op de vraag hoe de onafhankelijke journalistieke professional zich staande houdt én hervindt te midden van de vele digitale veranderingen van het afgelopen decennium. Het lectoraat maakt deel uit van het Kenniscentrum Economisch Sterke en Creatieve Stad.

Belevenisjournalistiek: tussen aandacht en verantwoordelijkheid

Je via een virtuele productie onderdompelen in de leefwereld van een vluchteling, een game spelen om het thema verduurzaming te begrijpen, een multimediaal verhaal met interactieve visualisaties over de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen lezen: dankzij nieuwe technologie kan de journalistiek uitvoerig en intensief experimenteren met nieuwe vertelvormen. Bij die nieuwe vertelvormen draait het vaak om beleving. Beleving vergroot emotionele betrokkenheid, doet de aandacht toenemen en maakt het mogelijk complexe thema’s te duiden. Kortom beleving trekt publiek. Maar raakt het publiek door beleving ook betrokken? En welke ethische vraagstukken spelen een rol bij het gebruik van nieuwe verhaalvormen?

In haar openbare les gaat Yael de Haan in op de spanning tussen aandacht en verantwoordelijkheid in de journalistiek en de vraag hoe het lectoraat, samen met journalistieke partners en journalistiek onderwijs, onderzoek doet naar de rol van journalistiek in digitale transitie.

Praktische informatie

Datum: donderdag 4 april 2019
Tijd: 15.30 -18.00 uur
Locatie: Hogeschool Utrecht, Padualaan 101, Utrecht (Utrecht Science Park)

Programma

15.30 uur Ontvangst
16.00 uur Opening door Anton Franken, lid College van Bestuur Hogeschool Utrecht
16.10 uur Uitreiking Lectorenpenning door Gerrita van der Veen
16.20 uur Openbare Les door Yael de Haan
16.50 uur Co-referaat door Ward Wijndelts, hoofdredacteur Vrij Nederland
17.05 uur Afsluiting
17.10 uur Receptie

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via het aanmeldformulier. Voor vragen kunt u contact opnemen via openbareles@hu.nl.

Auteurs