Uitglijder in regeerakkoordinfografiek?

Weer een mooie breinkraker in een infografiek over het regeerakkoord in de schitterende  NRC-special ‘Het complete regeerakkoord ontleed’ bij nrc next vanmorgen. Staafdiagrammen laten zien waar wordt bezuinigd en waarin wordt geïnvesteerd.

rood en blauw

In rood, en naar links wijzend, zie je de bezuiniging of lastenverzwaring. In blauw, en naar rechts wijzend, de investering of lastenverlichting.

uitschieters

Als vanzelf kijk je naar de grootste uitschieters.  Waar wordt het meest op bezuinigd? Dat staat meteen bovenaan: afschaffen zorgtoeslag: 4,5 miljard. Wat is de grootste investering of lastenverlichting? Invoering inkomensafhankelijke zorgpremie en terugsluis zorgtoeslag: 4,5 miljard.

huh?

Die inkomensafhankelijke zorgtoeslag was toch een nivelleringsmaatregel? Geen bezuiniging of lastenverlichting. Dat terugsluizen van de zorgtoeslag is dan weer wel een lastenverlichting. De meest besproken kwestie uit het regeerakkoord wordt er met dit blauwe staafje alleen maar verwarrender door.

Of kan iemand uitleggen waarom dit wel verhelderend is?

perspectief overheid of burger

Overigens aardig om te zien dat  de kleur rood wordt gekozen voor bezuinigingen en blauw voor investeringen. Dat is duidelijk vanuit het perspectief van de burger: rood kost me wat, blauw levert wat op. De Volkskrant deed het een week eerder net andersom: blauw betekent extra geld voor de overheid, rood extra uitgaven.

Is de inkomensafhankelijke zorgpremie een investering of lastenverlichting?

Bij de Volkskrant zijn de bezuinigingen blauw (perspectief overheid), bij Nrc rood (perspectief burger).

Auteurs