Twitter voor journalisten: 10 tips

Voor journalisten is Twitter belangrijk om informatie te vinden en te delen, om contact met bronnen te onderhouden en om jezelf te profileren. Hoe doe je dat? Hoe ben je vindbaar, hoe krijg je meer volgers en hoe haal je meer informatie uit Twittter?

Deze week gaf ik in het kader van de CCJ-actie “Train je collega” (een landelijk initiatief) een mini-workshop met 10 Twitter-tips.

  • Maak je profiel in orde: geen gekke foto (huisdier, kids, auto, vriend(in), celebrity), gebruik alle 160 tekens van je bio (op basis daarvan word je aanbevolen om gevolgd te worden; het vergroot je vindbaarheid), vermeld website en plaats
  • Controleer settingsaccount (taal, land, tijd, locatie, oude tweets downloaden), mobiele toepassingen, wanneer je mail wilt (Nieuwe volgers? Direct messages?) en je background (ontwerp).
  • Check via het wieltje rechtsboven Help en Sneltoetsen: met één toets een nieuwe tweet, nieuw privébericht, open tweets sluiten etc.
  • Focus qua content, vermijd discussies (gebruik dan messages), stuur Tweets via de “Tweet”-knop onder berichten die voor je netwerk nuttig zijn, Tweet blog-posts automatisch, overvoer je volgers niet.
  • Tweets: als de cijfers in je tweet die de resterende tekens aangeven rood worden, wordt RT lastig; verken “plaats” en “foto” toevoegen, gebruik # met mate, sla tweets die je later wil bekijken op als Favorite.
  • Bekijk de Search-opties via operators en geavanceerd zoeken: locaties, zinnen, plaats, tijd, filters etc.
  • Volg opinieleiders en collega’s, mensen die jou volgen, Re-tweeten of beantwoorden; check de accounts van mensen die je wilt volgen (Relevante inhoud?), gebruik de suggestie-box. Gebruik apps als Justunfollow om niet-terugvolgers te ontvolgen en Untweeps om inactieve acccounts te ontvolgen.
  • Maak lijsten (collega’s, concurrenten, voetbal, muziek, paaldansers, medianieuws) om accounts die je volgt te groeperen. Aan lijsten kan je accounts toevoegen zonder die accounts te volgen.
  • Ga naar #Ontdekken en wie te volgen, op basis van je profiel en wie je volgt krijg je suggesties wie te volgen.
  • Gebruik Tweetdeck of Hootsuite als je meer kolommen (interacties, timeline, lijsten, direct messages) wilt zien en meerdere accounts wil beheren.

 

Auteurs

2 comments

 • Mooie lijst, ik zou er nog aan toe willen voegen om vooral je bron te noemen als je een bericht via een derde krijgt aangereikt. Die ziet dat meteen in zijn of haar tab Connect en wordt zo meteen op het bestaan van jouw account gewezen.

  Overigens vraag ik me telkens af waarom niet-volgers door mij ontvolgd moeten worden? Ik vind dat zo’n onsympathieke gedachte, zeker om het te automatiseren.

 • 1. Ja, de via- of cc-optie doet recht aan de originele vindplaats.
  2. Ontvolgen is inderdaad tricky, maar ik probeer af en toe wel wat te saneren, inactieve accounts ontvolgen is eenvoudig. Een account met net zoveel volgers als gevolgden (of zelfs meer gevolgden) maakt niet zo’n professionele indruk. Het gaat niet automatisch, de app zoekt de accounts die niet terugvolgen en op grond daarvan kan je beslissen of je iemand ontvolgt. Ik kijk altijd naar de content. Accounts die 3 jaar geleden wel interessant waren hoeven dat nu niet meer te zijn.
  3. Op Twitter is er een kleine discussie over het vermijden van discussies… Ik bedoelde dat eindeloze discussies die niet meer interessant zijn voor anderen beter elders gevoerd kunnen worden, dus de eindeloze welles/nietes tweets.