The beauty of Blendle

Qua marketing doet Blendle het prima. Het is een media-Spotify en een iTunes voor kranten, bij DWDD zijn ze er dol op. Ook schuwt men de viral niet – geselecteerde media-geeks kregen een beta-account en mogen vrienden uitnodigen. Het laatste nieuws is dat Blendle naar het buitenland wil.

Het is oppassen met hooggespannen verwachtingen, voor je het weet ben je van de media-Spotify de media-Hyves. Wat zit er achter de publiciteit? Hoe goed is Blendle? Doet het wat het zou moeten doen? Wat heeft de nieuwsgebruiker eraan? Profiteren bestaande media ervan?

Niet goed geld terug
Het principe van Blendle is het verkopen van losse artikelen van kranten en tijdschriften. Niet nieuw maar wel anders. Ze doen het allemaal op een slimme manier:

  • De interface is visueel – je ziet de originele opmaak en precies wat je koopt (dus niet alleen kop en eerste alinea)
  • Aanbevelingen, sociale media en ouderwetse mail zijn belangrijk bij de verspreiding (en dus het verkopen) van artikelen
  • De kosten zijn laag en transparant: vanaf 10 cent, artikelen in Vrij Nederland lopen op tot 79 cent.
  • Het kopen is eenvoudig en intuïtief, één klik
  • De content is divers, steeds meer media doen mee
  • De instap is laagdrempelig – bij het eerste bezoek krijg je een proefbudget
  • Blendle heeft niet goed geld terug en eerste 15 seconden gratis – slim en sympathiek

 

Screen Shot 2014-03-20 at 09.17.29

 

Toen ik eerstejaars studenten journalistiek de site liet zien ontstond er een “dat wil ik ook” gevoel bij een groepje. De aantrekkingskracht heeft voor een belangrijk deel te maken met de interface: je ziet meteen wat je krijgt. Kennelijk zijn de oude vertrouwde voorpagina’s een ijkpunt, een teken van ‘nieuws’, een duidelijk herkenningspunt.

Vooral grote merken profiteren
Over kranten en tijdschriften wordt wel geschreven dat ze lijden aan het horseless cariage syndrome: media zouden de neiging hebben hun online content op een ouderwetse papier-manier te verpakken. Daar lijkt dus weinig mis mee bij Blendle.

Wie kijkt naar wat aanbevolen wordt, merkt dat het vooral de grote merken zijn die hiervan profiteren: vooral veel uit Volkskrant en NRC en hun zaterdag-magazines. Maar ook artikelen uit Trouw, VN, Telegraaf en AD worden gedeeld.

Dat is de kracht van Blendle, maar ook een beetje jammer. Het is goed voor die grote merken die op deze manier extra inkomsten verwerven. Maar als gebruiker wil ik ook verrast worden: ook artikelen aanbevolen krijgen die nu nog onder de radar vliegen maar wel moeite waard zijn. Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel van online-content: groot wordt groter en klein blijft ongezien.

Volgend gaat prima, trending kan beter…

 

Auteurs

Een reactie

 • Ik vind het idee goed. Maar ik gebruik zelf bijv. nooit iTunes. Het bevalt me niet om per liedje iets af te tikken, en daarnaast de kosten per artikel tussen de 10 en 90 eurocent (http://www.hoewatwaarom.nl/nieuws-en-media/wat-blendle.html) vind ik erg duur zonder te weten WAT je exact koopt. Ik heb het idee dat ik alsnog veel geld kwijt ben. Diensten als Netflix en Spotify betaal je een vast bedrag per maand en heb je toegang tot ALLES! Voor mij persoonlijk zou een dergelijke dienst beter aansluiten op mijn behoeften.

  De tijd zal het leren :).