Chris van der Heijden

Senior onderzoeker
 

Chris van der Heijden studeerde geschiedenis, filosofie en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Hij was jarenlang werkzaam bij verschillende media (krant, tijdschrift, radio, tv) en maakte in die hoedanigheid talloze artikelen en programma’s over uiteenlopende onderwerpen, veelal op cultureel, politiek en historisch gebied. In de loop der jaren publiceerde hij een twintigtal boeken en boekjes over uiteenlopende onderwerpen. Daaronder twee grotere werken over de Tweede Wereldoorlog: Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog uit 2001 en (zijn proefschrift) Dat nooit meer. De nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland uit 2011. Ook publiceerde hij een vuistdik boek over Spanje in de vijftiende en zestiende eeuw (Zwarte renaissance, Spanje en de wereld 1492-1536).

Specifiek over media gaat zijn laatste boek: Spiegelzaal van onze tijd. LINDA. en Nederland (2017). Het onderzoek voor dit boek geschiedde grotendeels binnen het kader van de Kenniskring. Binnen datzelfde kader publiceerde Chris van der Heijden ook een flink aantal artikelen, met name in De Groene Amsterdammer maar ook in Villamedia en elders. Enkele voorbeelden zijn: ‘Ze komen en ze blijven’ (over het mediadebat over vluchtelingen in de jaren negentig, DNM 9-8-2016), ‘Van medeleven naar medialeven’ (over sociale media, DGM 18-3-2015), ‘Wie wil er nog popcorn’ (over LINDA, DGM 28-1-2015) en ‘Weg met het dedain voor de zachte journalistiek’ (VM 22-9-2017).

De voornaamste belangstelling van Chris van der Heijden ten aanzien van media gaat uit naar de rol in de samenleving, dus naar onderwerpen als media en macht of media, zingeving en identiteit. Ook is hij zeer geïnteresseerd in het mediadebat over actuele onderwerpen. Bij zijn onderzoek hanteert hij het liefst een historisch perspectief.

Op dit moment werkt Chris van der Heijden aan een onderzoek naar de rol van media bij maatschappelijke verandering.

Voor een meer volledige publicatielijst, zie hier

Laatste nieuwsberichten