SvJ studenten starten pilot @Almeernieuws

Twee studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht gaan vandaag van start met het sociale media nieuwsproject @Almeernieuws. Twee weken lang zullen ze iedere dag met smartphone, laptop en sociale mediakanalen nieuws maken vanuit Almere. Zonder standplaats, zonder newsroom, zonder vast medium; de verhalen zijn leidend, te volgen via de #almeernieuws.

Met de Twitter pay off: @Almeernieuws. Deze Pop-Up Newsroom bericht over politieke ontwikkelingen, evenementen en calamiteiten in Almere. Heb jij #almeernieuws? Laat ’t ons weten en wij doen verslag! Almere, Nederland · facebook.com/Almeernieuws/f: hopen de studenten aan te tonen dat er over een grote stad als Almere veel belangrijk dagelijks nieuws te melden valt, en dat dit ook binnen korte tijd ook via sociale media een groot publiek kan bereiken. Hoe groot dat publiek zal zijn, wordt gemeten aan de hand van het aantal volgers via de diverse kanalen. Voor Twitter staat de teller nu, 11.33 maandagochtend, op 113.

Onderwijs

Dit verlengde pop-up newsroomproject is een pilotstudie binnen een langjarig onderzoek naar lokale nieuwsecosystemen van het lectoraat Crossmediale Kwaliteitesjournalistiek van Hogeschool Utrecht. Later dit jaar zullen steeds nieuwe groepen studenten met het onderzoek verder gaan. Het is daarom naast een nieuwsproject vooral een onderwijs- en onderzoeksproject. Het doel is een beter beeld te krijgen van de nieuwsdynamiek in een lokaal nieuwsecosysteem, en daar innovatieve ideeën – zoals sociale media als drager van nieuwsverhalen – te testen. Of dat een duurzaam nieuws- en verdienmodel oplevert is een vraag die pas later wordt meegenomen.

Info

Het project is een idee van het lectoraat Crossmediale Kwaliteitesjournalistiek van Hogeschool Utrecht, en heeft verder geen financiers. Meer informatie via marco.vankerkhoven[at]hu.nl.

 

 

 

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.