SvJ-studenten in internationaal Pop Up Newsroom team (18/26)

Studenten van de SvJ in Utrecht doen aanstaande zaterdag 8 maart mee in een wereldwijd netwerk van verslaggevers dat zal berichten over Internationale Vrouwendag. Met meer dan 50 studenten uit zes verschillende landen maken ze in Nederland reportages en zetten sociale media in om de verhalen te verspreiden.

Het project is onderdeel van een samenwerking tussen de Californië State University (VS), Newscastle University (GB) en de School voor Journalistiek in Utrecht rondom het idee van de Pop Up Newsroom. Alle groepen van studenten zullen verslag doen vanuit hun eigen landen. Daaronder zijn dat naast VS, GB en Nederland onder meer  Brazilië, India en Armenië.

De Nederlandse verhalen worden gepubliceerd via een Nederlandse website en een aantal sociale media. Welke dat zijn zal het Nederlandse pop Up Newsroom team deze week zelf bepalen. Blogposts, fotoreportages, videoverslagen, Twitter, Facebook, liveblog; vele nieuwskanalen zullen worden ingezet. De reportages  zullen ook te vinden zijn via popupnewsroom.net en op Twitter via #IWDPopUp.

Pop Up Newsroom

Het idee van Pop Up Newsroom is dat 10-20 studentenverslaggevers, redacteuren, camjo’s, regisseur(s) een evenement bezoeken of een gezamenlijk thema onderzoeken en verslag doen via de bekende kanalen. De belangrijkste voorwaarden zijn dat alle aspecten van opzet en uitvoering voor rekening van het team komen, dat er geen ondersteunende professionele redactie is en dat voortbestaan van de sites nooit het doel is. Het gaat om eenmalige verslaglegging. ​De internationale samenwerking met studenten uit andere landen komend weekend is er op gericht een overzicht te krijgen van hoe Internationale Vrouwendag mondiaal wordt beleefd. ​

Vorig jaar hebben studenten van de SvJ de Marathon van Amsterdam en de Dutch Design week in Eindhoven gecoverd. In beide gevallen werden, na een voorbereiding van ongeveer een dag, vele tientallen artikelen, reportages en interviews geproduceerd. De verspreiding ging via een voor de gelegenheid aangemaakte gratis wordpress site en Twitter en Facebook.

Projectleiders voor de Pop Up Newsroom over de Internationale Vrouwendag van 8 maart zijn in Nederland student Laura Douma en docent Marco van Kerkhoven.

Auteurs

Een reactie

  • Tanja van Bergen

    *voelt mooi nieuw onderwijsconcept opkomen* 😉
    Binnenkort eens over sparren met de SvJ-studenten die eraan meededen?