Het moet er heftig aan toe zijn gegaan bij de jury van de SvJ-prijs 2014. “De jury was niet unaniem,” zegt voorzitter en oud-directeur van de SvJ Peter Schrurs. “Ik hoop dat ik er geen gedonder mee krijg als ik het zo zeg,” zegt hij met een schuin oog naar de andere juryleden. Waarop jurylid Sandra Schuurhof (SBS) de breedste glimlach trekt.
Van de zes nominaties waren er drie die voor de prijs in aanmerking kwamen. De documentaire Maak mijn droom van Myrthel van der Ploeg en René van Beek, de documentaire De oorlog lonkt van Jeroen Zwaan en Youri Straver en de multimedia productie Kiev in vuur en vlam van Robert Oosterbroek en Bart Thiesen.
Flikker die zooi maar weg
“Het was huilen, schelden, haten en ‘van flikker-die-zooi-maar-weg,” zegt tv-docent John Driedonks over de manier waarop Maak mijn droom tot stand is gekomen. Het is een documentaire over een Russische moeder die haar ziel en zaligheid geeft voor de muziekcarrière van haar twaalfjarige wonderkind de pianist Rangel Silaev. De maaksters zijn niet aanwezig, omdat ze alweer “keihard aan het werk zijn” en interviews afspraken hebben “die absoluut niet afgezegd konden worden”. Gelukkig is een van de moeders van de genomineerden aanwezig om de bloemen in ontvangst te nemen. Ook zij heeft volgens Driedonks “een zeer emotionele tijd doorgemaakt.” Ook de documentaire De oorlog lonkt over het controversiële werk van de oorlogsfotograaf Tom Daams van Jeroen Zwaan en Youri Straver is er volgens Driedonks niet zonder slag of stoot gekomen. “Het was chaos.” Toch komt de documentaire War calls binnenkort in New York op tv, zegt Driedonks. En weer is daar die grote glimlach van jurylid Sandra Schuurhof.
We moeten naar Kiev
De jury kiest uiteindelijk “met de groots mogelijke meerderheid” volgens Schrurs, voor de productie Kiev in vuur en vlam van Robert Oosterbroek en Bart Thiesen. “We moeten naar Kiev” zeiden ze tegen elkaar. En weg waren ze. Zonder geld, zonder een uitgewerkt plan. Voor het Belgische platform MO maken ze een uitgebreide reportage met radiofragmenten, foto’s en artikelen. Ze verkochten hun verhalen ook aan Tubantia, Nieuwe Revu en Opzij. “Dat is de manier waarop je tegenwoordig als journalist moet werken,” zegt Schrurs na afloop van de uitreiking. “Gewoon gaan, en zien dat je op zoveel mogelijk manieren op zoveel mogelijk kanalen je verhaal vertelt. Dat is het echte werk.”
klik op de afbeelding om hem te vergroten