#SvJ #PopUpNewsroom @ #campusdoc Filmfestival (21/26)

Studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht doen vandaag verslag van het Campusdoc Filmfestival in Utrecht, eveneens een project van de SvJ. Gebruikmakend van alleen mobiele HD tools brengen studenten items over de films, de makers, de sfeer, de organisatie. Volg vandaag #campusdoc en #popupnewsroom of kijk op @campusdocpopup.

Met alleen een smartphone, evt. met statief, of een handheld HD camera of geluidsset doen studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht verslag van het Campusdoc Filmfestival. De reportages bestaan uit korte interviews, sfeerimpressies, recensies of nieuwsfeitjes. En regelmatig in het Engels deze keer vanwege de internationale jury. De studenten maken daarbij gebruik van tekst en/of beeld en/of geluid en apps of tools die  gratis of voor weinig geld op smartphones zijn te zetten.

Alle berichten worden uiteindelijk gedeeld via Twitter. Daarvoor wordt altijd de hashtags #campusdoc en #popupnewsroom gebruikt. Iedere student werkt vanuit een eigen sociale media accounts, dat kan Twitter zijn of Facebook, of Tumblr, WordPress, etc. Het streven is vijf Tweets per uur te halen met zoveel mogelijke originele content.
California State
Het idee van Pop Up Newsroom is afkomstig van Melissa Wall, hoogleraar Citizen Journalism aan de California State University, en is gebaseerd op het idee dat 10-20 studentenverslaggevers, redacteuren, camjo’s, regisseur(s) een evenement bezoeken of een gezamenlijk thema onderzoeken en verslag doen via de bekende kanalen. De belangrijkste voorwaarden zijn dat alle aspecten van opzet en uitvoering voor rekening van het team komen, dat er geen ondersteunende professionele redactie is en dat voortbestaan van de sites nooit het doel is. Het gaat om eenmalige verslaglegging.
Vorig jaar hebben studenten van de SvJ de Marathon van Amsterdam en de Dutch Design week in Eindhovengecoverd. In beide gevallen werden, na een voorbereiding van ongeveer een dag, vele tientallen artikelen, reportages en interviews geproduceerd. De verspreiding ging via een voor de gelegenheid aangemaakte gratis wordpress site en Twitter en Facebook.

Het verzamelaccount van de berichten is @campusdocpopup.

Auteurs