Stockfotovlaggen… de ondergrens van online nieuws

Zonder beeld geen clicks, geen traffic, geen inkomsten. Dus elk bericht op elke nieuwswebsite krijgt een foto. En het mag niks kosten. Dus gebruiken media archieffoto’s, foto’s van sociale media en stockfoto’s.

De stockfoto is een uitkomst: honderden foto’s voor bijna niks en eindeloos te gebruiken. Diensten als Shutterstock (“meer dan 50 miljoen stockfoto’s”), Fotolia (“meer dan 30 miljoen rechtenvrije kwaliteit foto’s vanaf 0,16 €”) en Dreamstime (“Stock Photos voor zo laag als 0.19 €”) bieden foto’s op elk terrein aan.

Het leidt tot dezelfde plaatjes van politie-auto’s, mannen in handboeien en afzetlinten bij misdaad-verhalen. Verhalen over politiek krijg Tweede Kamer-stoelen, nieuws over wietplantages wordt voorzien van de obligate hennepfoto.

Martijn Kleppe en ik zijn vorig jaar begonnen met Stockfotovlaggen, een website waar een bijzonder soort van stockfotogebruik wordt verzameld. Het gaat om berichten uit – vaak verre – buitenlanden waarbij geen foto beschikbaar is: een scheepsramp in Costa Rica, een explosie in Bulgarije, een tsunami in El Salvador. De stockfoto biedt uitkomst: landenfoto’s, bestaande uit een landkaart met daarin een vlaggetje.

Screen Shot 2015-05-06 at 16.45.16

Een prachtoplossing, voortaan kunnen ter dood veroordeelden in Indonesië, vermoorde bloggers in Bangladesh en aanslagen in Israel voorzien worden van een kek vlaggetje.

Smakeloos wellicht? Dat kan wel, maar alles is beter dan geen foto. Behalve dat er over de smaak valt te twisten, gaat het ook wel eens inhoudelijk mis. De stockfotovlaggenfoto’s hebben het vlaggetje onveranderlijk in de hoofdstad geplaatst, maar dat is niet altijd de plek van het nieuws.

Als er in Milwaukee een moord wordt gepleegd, illustreert het Leidsch Dagblad dat met een vlaggetje in Washington (1300 km verder), als er een bom gevonden wordt in Dortmund, vlaggen ze in Berlijn volgens nu.nl terwijl Oost- en West-Java door elkaar worden gehaald bij Welingelichte Kringen.

En soms gaat het erg mis. Elsevier plaatste op 1 mei dit bericht over Papoea-Nieuw-Guinea. Maar de stockfotovlag staat in het verkeerde land (nl. in het Indonesische deel van het eiland) en op de verkeerde plek (het eiland New Britain ligt helemaal rechts op de kaart). En het is ook nog eens de verkeerde vlag, de Morning Star, gebruikt in de laatste jaren van de Nederlandse bezetting (1961-1962). Alleen aanhangers van de onafhankelijkheid gebruiken de vlag nog wel. (Het juiste vlaggetje is piepklein rechts op de kaart te zien.)

Screen Shot 2015-05-06 at 17.58.42

 

Ook Stockfotovlag gespot? Meld het via Twitter bij Martijn of mij… we hebben al zo’n 40 landen…

 

Auteurs

7 comments

 • Overigens zou je natuurlijk kunnen zeggen dat de Morgenster gewoon de juiste vlag op de goede plaats bij het verkeerde artikel is. Hij staat gewoon in West-Papoea, waar hij inderdaad als symbool van de onafhankelijkheidsstijd wordt gebruikt. Maar men bedóelt niet West-Papoea, dus is het gewoon het verkeerde plaatje.

  Een onafhankelijkheid die wij als Westerlingen die hechten aan zelfbestuur voor volkeren natuurlijk steunen. Juist als oud-Kolonisator realiseren wij ons nu dat er geen nieuwe kolonisator voor in de plaats zou moeten kunnen komen. Maar dat terzijde. 😉

  • Als het een bewuste keuze is – een statement tegen de Indonesische bezetting, een steun aan de onafhankelijkheid – is het wel erg slim. Ik vrees dat het vooral slordigheid is, zowel bij ANP die het maakt als bij Elsevier die het plaatst.

 • Ik voel een tooltje opkomen: Een digitale kaart met een arsenaal aan vlaggetjes, die je naar hartenlust op de juiste plek kunt plakken: Alles in stijl van jouw medium, altijd op de juiste plek.

 • Het gaat er om dat het niet de verkeerde vlag in het verkeerde land is: er wordt een opeenstapeling van fouten gesuggereerd waar er maar 1 fout is. Ie: als je de vlag van Ierland in Noord-Ierland bij een artikel over Frankrijk ziet zijn dat niet drie fouten, maar gewoon 1 fout: de foto van Republikeins Ierland bij het verkeerde land. Er zijn dan wel drie punten waarop je je had kunnen bedenken, allicht.

 • Enfin, we mochten willen dat een saai plaatje de ondergrens van de Journalistiek was, denk ik.

 • Tja, dat wordt een beetje semantische discussie. Op deze foto zijn door de plaatsing van één foto drie dingen niet goed: de plek van de ramp is onjuist aangegeven, er staat een foto een verkeerd land, en de vlag is al ruim 50 jaar niet meer in gebruik.

  En er gebeuren inderdaad wel ergere dingen….