Social media bronnen verifiëren is belangrijk – Baltimore laat zien waarom.

De rellen in Baltimore domineren deze week het Amerikaanse nieuws. Veel ooggetuigenverslagen worden als social media bronnen toegevoegd aan online nieuwsartikelen, door bijvoorbeeld een Tweet of Facebook-post te embedden. Zeker bij live verslaggeving, waarbij het soms niet mogelijk is om een verslaggever ter plaatsen te hebben, spelen social media bronnen een steeds grotere rol. Dit maakt het echter wel extra moeilijk voor journalisten om de bronnen te verifiëren.

De rellen in Baltimore maken dit wederom duidelijk, zo beargumenteert de in Duitsland wonende journalist Eoghan mac Suibhne. Met behulp van ‘reverse image search’ checkt hij social media bronnen en ontkracht hij de geloofwaardigheid van enkele foto’s die zogenaamd zijn gemaakt in Baltimore.

Omgekeerd een afbeelding zoeken is een makkelijke manier de gebruikte foto’s in social media bronnen te checken. Je kunt dit doen met Google door een afbeelding te uploaden. Google zoekt dan alle afbeelding die erop lijken en alle websites waarop de afbeelding wordt gebruikt. Op deze hulppagina van Google vind je een uitgebreide instructie hoe je dit makkelijk zelf kunt doen.

Een andere website waarmee je omgekeerd naar een afbeelding kan zoeken in TinEye. TinEye werkt bijna hetzelfde als Google.

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.