De rellen in Baltimore domineren deze week het Amerikaanse nieuws. Veel ooggetuigenverslagen worden als social media bronnen toegevoegd aan online nieuwsartikelen, door bijvoorbeeld een Tweet of Facebook-post te embedden. Zeker bij live verslaggeving, waarbij het soms niet mogelijk is om een verslaggever ter plaatsen te hebben, spelen social media bronnen een steeds grotere rol. Dit maakt het echter wel extra moeilijk voor journalisten om de bronnen te verifiëren.
De rellen in Baltimore maken dit wederom duidelijk, zo beargumenteert de in Duitsland wonende journalist Eoghan mac Suibhne. Met behulp van ‘reverse image search’ checkt hij social media bronnen en ontkracht hij de geloofwaardigheid van enkele foto’s die zogenaamd zijn gemaakt in Baltimore.
Omgekeerd een afbeelding zoeken is een makkelijke manier de gebruikte foto’s in social media bronnen te checken. Je kunt dit doen met Google door een afbeelding te uploaden. Google zoekt dan alle afbeelding die erop lijken en alle websites waarop de afbeelding wordt gebruikt. Op deze hulppagina van Google vind je een uitgebreide instructie hoe je dit makkelijk zelf kunt doen.
Een andere website waarmee je omgekeerd naar een afbeelding kan zoeken in TinEye. TinEye werkt bijna hetzelfde als Google.