Schrijven over je vak

Op de FCJ-dag ‘train je collega‘ geeft Gerad Smit een workshop over ontwikkelingen in je vak, levendig en toch to-the-point. We nemen een verhaal uit de New York Times over het maken van organen met lichaamseigen cellen als voorbeeld.

Workshop Schrijven over je vak

Je zou wel eens een artikel willen schrijven over een ontwikkeling in je vak. Geen technisch, abstract verhaal, maar iets levendigs met mensen en emoties en toch to the point. Je zou daarvoor de Wallstreet Journal formule kunnen gebruiken. In de eerste alinea’s voer je iemand op die bijvoorbeeld een nieuwe vorm van fysiotherapie toepast. Dan zeg je dat deze techniek past binnen een nieuwe trend. Dat er werkelijk sprake is van een trend laat je bevestigen door een deskundige. Een tweede deskundige laat een ander licht schijnen op de trend. Als het kan geef je cijfers over de trend. Hoe wijdverbreid is het? Dan zoom je in op een tweede individueel geval dat een ander aspect van de trend laat zien. Daarna plaats je de trend in een bredere ontwikkeling van het vak. Je eindigt met wie je begonnen was en laat de persoon uit de eerste alinea iets doen waaruit blijkt hoe de trend voor hem of haar uitpakt. We nemen een verhaal uit de New York Times over het maken van organen met lichaamseigen cellen als voorbeeld. Je vindt het hier: http://www.nytimes.com/2012/09/16/health/research/scientists-make-progress-in-tailor-made-organs.html?_r=3&pagewanted=all&
Zou je zo’n verhaal willen schrijven? Kom dan naar deze workshop. We werken daar de ingebrachte ideeën uit. Je kunt natuurlijk ook komen als je iets over deze vertelvorm wilt leren.

Auteurs