School voor Journalistiek-Prijs door de jaren heen…

“Goh, wat komt dat goed uit”, verzuchtte Matthijs Meeuwsen toen hij in 2005 als eerste winnaar van de School voor Journalistiek-prijs 1000 euro in ontvangst mocht nemen. “Ik heb een journalistieke reis naar Cuba gepland. Dus dat geld kan ik heel goed gebruiken.”

Matthijs had een 85-jarige Nederlander geïnterviewd over de afschuwelijke tijd in het Jappenkamp in Indonesië. In een sobere stijl had hij de verschrikkingen opgeschreven en voor de School voor Journalistiek-prijs ingestuurd. Winnend, vond de jury.

In de jaren daarna zijn zowel geschreven producties, rtv-documentaires, en een fotoreportage onderscheiden. De 1000 euro werden uiteraard steeds dankbaar in ontvangst genomen. Toch gaat het bij deze prijs minder om het geld dan wel om het idee dat ook al tijdens de studie het streven naar kwaliteit mag worden beloond. Dat is wat het initiatief beoogt.

Daarnaast staat het natuurlijk op je cv ook niet verkeerd als je de prijs in ontvangst hebt mogen nemen. Het vergroot straks de kansen op de arbeidsmarkt.

De School voor Journalistiek moedigt daarom iedere student aan om zijn/haar beste journalistieke productie (artikel/film/radioreportage/fotoserie) uit het afgelopen jaar in te sturen. Zelfs als dat gebeurt onder het motto: nooit geschoten, altijd mis. Misschien sta je volgende maand zo maar op de lijst van genomineerden. Inzenden kan tot 25 april. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 31 mei. Zie hier de inlevervoorwaarden en het deelnameformulier

Dit blog is geschreven door juryvoorzitter Louis Engelman

Overzicht van de laatste drie prijswinnaars

School voor Journalistiek-prijs 2010
Michiel de Vries won met zijn artikel De Jeugd van Iran snakt naar Vrijheid (geproduceerd in 2009)

School voor Journalistiek-prijs 2011
Natasja de Vries, Mariette Twilt, Caroline Langendoen, Kim Seignette, Dirk van der Maarel en Natasja van Geemen wonnen met het fotoproject Schone Schijn (geproduceerd in 2010)

School voor Journalistiek-prijs 2012
Krista Arriëns en Rommert Schrijver wonnen met de tv-documentaire Een Vak Apart (geproduceerd in 2011)

 

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.