RTL heeft sinds deze week een nieuwe Überlokale nieuwssite: RTL Buurtfacts. Er worden bestaande berichten en nieuwsfeiten samengebracht. Nu weet ik bijvoorbeeld dat 80% van de recent gehuisveste asielzoekers in mijn gemeente Irakees is, dat mijn afvalstoffenheffing niet omhoog is gegaan en dat er veel Peugeot 107 auto’s in mijn gemeente rondrijden.
Eigen nieuws heeft de site niet, maar het is ook geen ‘klassieke’ aggregatie- of curatie-site. Het is geen vogel en geen vliegtuig maar dus iets anders.
Volgens de makers hebben ze wel degelijk eigen nieuws en doen ze eigen onderzoek “De ozb-cijfers hadden wij gewoon als eerste hoor” Twittert Frank Tieskens, “Wij maken (data)-nieuws voor RTL Nieuws en vertalen die naar kaarten/tools/pagina’s op buurtfacts”.
Zijn collega Jasper Bunskoek: “We doen wel degelijk ook eigen onderzoek (auto’s, de huurcommissie, etc.). Blijf dus vooral kijken”.
Een definitiekwestie wellicht, de unieke positie van Buurtfacts is natuurlijk niet dat er ‘geen’ nieuws wordt gemaakt maar dat er data worden verzameld en ontsloten die de gebruiker zelf op kan halen.
Bijvoorbeeld: “Hier komen de ex-asielzoekers in jouw gemeente vandaan” of “Zoveel ex-asielzoekers heeft jouw gemeente geplaatst”, “Zoveel stijgt de ozb in jouw gemeente” (wel een scherp oog voor actuele ontwikkelingen dus).
postcodeniveau
Het draait bij BuurtFacts om data, data en data. Data zijn er volop, en Buurtfacts is één van de eerste sites die grote hoeveelheden data op plaats-, buurt- en postcodeniveau systematisch en relatief eenvoudig ontsluit.
Op 21 januari kondigde RTL-CEO Bert Habets op de NOS conferentie ter gelegenheid van 60 jaar NOS RTL BuurtFacts al aan. Buurtfacts naam twee redacteuren aan (voor het hele land) en ‘verzamelt’ vooral informatie.
Eerder zei RTL-uitgever Joris van Lierop:
“Buurtfacts is een bundeling van alle openbare informatie op buurtniveau, aangevuld met data uit ons eigen bestand. Gebruikers kunnen tot op postcode- of nog kleiner niveau gegevens over hun buurt opvragen. We gaan de data voortdurend updaten en daarvan alerts uitsturen.”
Gebruikers kunnen hun gemeente kiezen en inzoomen op postcode-niveau. Na een kwartiertje klikken hadden wij de navigatie onder controle. Maar het systeem vertoont nog behoorlijk veel kinderziektes.
kinderziektes
Elke keer moet je weer je woonplaats invullen als je naar informatie, wat vreemd is omdat je nieuws over je eigen buurt wilt weten, en die blijft toch hetzelfde. Er schijnlijk een mogelijkheid te zijn om specifieke alerts te ontvangen maar die heb ik nog niet kunnen vinden. Bij de nieuwsfeiten worden – omdat het uit databanken komt – nogal wat verdubbelingen getoond. Bovendien levert de site voortdurend nieuwsfeitjes over bijvoorbeeld Urk, Meerssen en Middelburg. Daar zit de inwoner van Oostzaan, Goes en Schinnen natuurlijk niet op te wachten.
Ook geeft de site 112 meldingen, faillissementen, gemeentelijke vergunningen en te koop staande woningen aan voor jouw gemeente.