Regio-apps: the Good, the Bad & the Crappy

Het Noordhollands Dagblad heeft sinds vandaag een iPad-app. Laten we de lancering ‘viral’ noemen. Geen aankondiging in de krant. Geen banner op dewebsite. Geen tweets. De app vliegt voorlopig onder de radar. En dat is maar goed ook.

De app is gratis voor ePaper-abonnees. Hoe word je dat? De tekst (geen link) op de app verwijst naar de “online abonnementen service pagina”. Maar die bestaat niet. Wel een abonnementen-pagina. Maar de ePaper wordt daar niet aangeboden.

Op de service-pagina wel een antwoord op ”kan ik mijn ePaper op de iPad lezen”? “Jazeker” meldt de krant maar welk abonnement dat is, blijft duister. Na 7 keer klikken ben ik erachter dat het een PlusAbonnement is. Maar dan ben ik al afgehaakt. Wie zo’n abonnement wil, moet over veel geduld beschikken… en over Euro’s.

Een los nummer kopen kost namelijk €1,59. Precies 1 cent minder dan een los nummer in de kiosk. Kassa! En dan krijg je eigenlijk geen app maar de pdf van de krant.

Het NHD gelanceerde eerder een mobiele app. Ook voor €1.59 maar dan eenmalig. Lijkt me een betere deal, hoewel de meeste waarderingen zeer matig zijn.

De NHD-iPad app kan zich meten met die van BN De Stem – 31 waarderingen in iTunes Store, 15 keer 1 ster – ook geen prijswinnaar.

De Gelderlander, Eindhovens Dagblad en Brabants Dagblad lanceerden vorige week gratis iPhone en Android apps. De eerste recensies bij de iTunes Store zijn prima. 15 keer 5 sterren van de in totaal 20 waarderingen voor de Gelderlander (snel, delen eenvoudig, zelf in te delen). Gebruikers missen wel de iPad-versie en een reactie-mogelijkheid.

BD en ED hebben minder beoordelingen – en iets minder positief. Het lijkt erop dat men liever nog dieper in het lokale nieuws (specifieke edities) wil. Dat zou dan een optie voor de nog te lanceren betaalde premium edities zijn.

De Limburger (€0,79) iPhone app scoort ook niet hoog: 41 beoordelingen, slechts 4 keer 5 sterren, 21 keer 1 ster. Dit patroon zien we ook bij betaalde regio-apps van Haarlems Dagblad, Gooi- en Eemlander en Leidsch Dagblad: weinig beoordelingen en een lage score.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.