Sinds het begin van deze maand is het niet langer mogelijk om comments onder de artikelen van Elsevier te plaatsen. Een belangrijke reden die plaatsvervangend hoofdredacteur René van Rijckevorsel aandraagt is de kwaliteit van de comments op de site die nogal te wensen over laat.
Elsevier staat hier niet alleen in want de afgelopen jaren sloten al meer nieuwsmedia de reactiemogelijkheden op de eigen site om de ‘verhitte’ discussies vooral naar Facebook te verplaatsen. De verruwing, het negativisme, de gal van trollen en querulanten onder een artikel op de site straalt immers ook op je nieuwsmerk af. In 2011 stapte bijvoorbeeld EenVandaag al over op Facebook comments. Overigens lijkt Facebook niet echt het antwoord op de verruwing en het negativisme. Ik ben daarom zeer benieuwd naar de next step in de interactie met het publiek.
Een andere reden van het verdwijnen van de comment sectie bij Elsevier is een redesign van de website. Altijd een belangrijk moment voor nieuwsmedia om de huidige participatiemogelijkheden nog eens onder de loep te nemen en eventueel op te heffen. Op die manier zijn bijvoorbeeld ook in 2014 de weblogs bij de NOS verdwenen.
Mocht je meer willen weten of horen over dit onderwerp raad ik je een interessant item aan van afgelopen vrijdag 11 maart bij Radio EenVandaag. René van Rijckevorsel van Elsevier en Fransisco van Jole, hoofdredacteur van de Joop, komen hier aan het woord over hun ervaringen met comments op nieuwssites. Zo zou volgens Van Jole de pre- moderatie veel uitmaken voor de kwaliteit van de comments en geeft René van Rijckevorsel aan dat Elsevier nog wel opzoek gaat naar manieren om het publiek te laten reageren maar tegelijkertijd de kwaliteit van de comments hoog te houden. Ook daar staan ze niet alleen in, blijkt uit recent gepresenteerd onderzoek van Piet Bakker en mij. De mensen die mogen reageren zullen waarschijnlijk alleen de betalende abonnees zijn.