Reacties op Facebook en nieuwssites

Op dinsdag 29 april is het artikel ‘Engaging the Social News User: Comments on news sites and Facebook’ in het tijdschrift Journalism Practice verschenen.

Een van de meest voorkomende manieren om publiek te laten participeren in de journalistiek zijn de reacties onder online artikelen, weblogs en online radio -en televisie- items.

Aanvankelijk was dit alleen maar mogelijk op de platformen van de nieuwsmedia zelf maar steeds meer maken nieuwsmedia gebruik van andere partijen, zoals Facebook. Op de eigen websites en met het gebruik van Facebook hebben nieuwsmedia legio mogelijkheden om de kwaliteit en hoeveelheid van de reacties van het publiek te beïnvloeden.

Op Facebook is het niet mogelijk om anoniem een reactie te plaatsen. Reactie zijn immers altijd gekoppeld aan het Facebookprofiel terwijl de reactie ook voor de rest van het sociale netwerk zichtbaar is. Dit zorgt er misschien wel voor dat er minder gescholden wordt in de reacties, maar zorgt er misschien ook voor dat de reacties minder uitgesproken worden.

In deze studie hebben Piet Bakker en bovengetekende onderzoek gedaan naar hoe nieuwsmedia omgaan met publieksreacties en wat voor invloed dit heeft op de reacties. Zorgt het inzetten van Facebook voor ‘betere’ reacties?

Dit kunt u lezen in het artikel waarvan we 50 exemplaren weggeven. Klik hier om een van die 50 artikelen gratis te downloaden!

Auteurs