Presentatie Canon van de Journalistiek

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Onlangs is het boek ‘Canon van de Journalistiek’ (Uitgeverij Boom) verschenen. Het boek biedt een overzicht van de belangrijkste publicaties op het gebied van de journalistiek. De bijdragen zijn geschreven door leden van de Kenniskring Crossmedia Content Kwaliteitsjournalistiek, onder eindredactie van Ad van Liempt.

Op 30 september werd het eerste exemplaar van het boek overhandigd tijdens een bijeenkomst. Wie staat er in en wie niet, en waarom dan niet? Al snel barstte de discussie los over wat er nu wel en niet in had gemoeten. De samenstellers (leden van de kenniskring ‘crossmedia content & kwaliteitsjournalistiek’) kozen 40 boeken, documentaires, websites en films uit die zij van belang vonden voor journalisten. Op de website van De Nieuwe Reporter (zelf één van de uitverkorenen) bleek dat niet iedereen het met die keuze eens is. De ‘vader’ van de Canon van Nederland, professor Frits van Oostrom, die het eerste exemplaar kreeg uitgereikt van eindredacteur Ad van Liempt, vond het allemaal prima: “hoe meer discussie, hoe beter”.

Kennelijk leeft de discussie over journalistiek, en dan met name over de kwaliteit van de professie. Niet alleen Van Oostrom – die zeer recent in aanvaring kwam met NRC Handelsblad over een interview  – maar ook diverse Nederlandse journalisten en auteurs die met hun uitgaven in de canon zijn opgenomen, gaven hun mening over huidige Nederlandse journalistiek. Kwaliteit lijkt wel degelijk onder druk te staan, kort en snel lijkt het devies terwijl bezuinigingen op alle fronten dreigen. Aan de discussie namen onder meer deel onderzoeksjournalisten Patrick Pouw, IJsbrand van Veelen en Gerard van Westerloo, interviewer Frénk van der Linden, Nieuwe Reporter redacteur Theo Dersjant en onderzoekster Mariëtte Wolf (proefschrift over De Telegraaf). Het Lectoraat kan terecht spreken van een geslaagde middag in het auditorium.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.