Pontifex and Peerreach

Onderstaande blog is geschreven door oud kenniskringlid Els Diekerhof (@diekerhof)

Een nieuwe twitteraar en een nieuwe twittertool deze week. Op 12 december tweet @Pontifex:  Dear friends, I am pleased to get in touch with you through Twitter. Thank you for your generous response. I bless all of you from my heart.. Met de nieuwe tool Peerreach kunnen we de invloed van de paus meten.

Peerreach is een rankingtool die meet hoe invloedrijk een twitteraar is in een bepaalde sector. Niet op basis van het aantal volgers, maar op basis van de invloed van de volgers. Je scoort niet hoog omdat je veel volgers hebt, je scoort hoog omdat je volgers hebt met veel volgers. Als je veel invloedrijke zegslieden en opinieleiders uit een bepaalde sector in je gevolg hebt, scoor je zelf ook weer hoger.

Journalisten zouden Peerreach kunnen gebruiken om na te gaan wie je het beste kunt volgen in een bepaalde sector. Als Peerreach adequaat meet, heb je daar meer aan dan aan het aantal volgers tellen. Het is wel altijd de vraag of tools als Peerreach in de lucht blijven, hun verdienmodel is vaag.

Even uitproberen hoe groot de invloed van de nieuwste twitteraar van deze week, @Pontifex, is volgens deze nieuwe tool. De paus produceerde nog maar zeven tweets en volgt maar zeven andere twitteraars. Die zeven zijn overigens allemaal alter ego’s van hemzelf zoals Bento XVI, Benedetto XVI en بنديكتوس. De paus staat met meer dan een miljoen volgers (vandaag, 14-12-12, 1.091.808 om precies te zijn) nog pas op de 22.571ste plaats qua wereldwijde invloed in de politiek volgens Peerreach. Dat is niet echt geloofwaardig. Kennelijk nog te weinig invloedrijke volgers? Opmerkelijk is dat Alexander Pechtold (met een Peerreach ranking qua Politics Worldwide van 58) zijn meest invloedrijke volger is. Leuk van Peerreach is dat niet alleen de scores noteren, maar daar ook een mooi infografiekje bijmaken van de invloed in verschillende sectoren. Vergelijk de Paus maar eens met Obama… Of het betrouwbaar is, is de vraag maar het ziet er gelikt en overzichtelijk uit.

Mezelf uiteraard ook even in het zoekvak van deze tool gezet: even veel punten als de Paus (16) en wereldwijd op plaats 40.692 qua invloed in de journalistiek. Mijn meest invloedrijke volger in de journalistiek is Heleen van Lier, wereldwijd op plaats 593 qua invloed in de journalistiek. Als we naar mijn invloed in Nederland kijken dan tikt niet alleen Van Lier(#28) flink aan, maar ook Piet Bakker(#118).
Blijft (nog?) een vreemd tooltje dat Peerreach. Maar het is mogelijk wel een heel leuk spelletje voor de Kerstdagen…

Auteurs