Wat is er nieuw in politieke berichtgeving? En wat betekent dit voor het journalistiek-onderwijs? Vragen bij de workshop van UvA-hoofddocent Politieke Communicatie Rens Vliegenthart op de SvJ-studiedag ‘Vakwerk’.
Vliegenthart publiceerde vorig jaar ‘U kletst uit uw nek – Over de relatie tussen politiek, media en de kiezer’. Het is een overzicht van klassieke en actuele inzichten vanuit de politicologische en communicatiewetenschap. Onderwerpen als agenda setting, framing, medialogica, infotainment en personalisering passeren in het boek de revue, en dat deden ze ook in deze workshop voor SvJ-docenten. Daarbij werd logischerwijs veel teruggegrepen op de verkiezingscampagne van 2012.
Belangrijkste tips van Vliegenthart voor de docenten:
1. Leer je studenten statistiek. Zodat ze verantwoorder met bijvoorbeeld de resultaten van opiniepeilingen (foutmarges!) omgaan dan nogal wat praktijk-journalisten…
2. Breng je studenten besef bij van de Nederlandse politieke context. Zo ligt bijvoorbeeld ‘negative campaigning’ een stuk minder voor de hand in het Nederlandse meerpartijenstelsel met zijn coalitievorming dan in het Amerikaanse systeem.
3. Het is al heel wat als je studenten simpelweg beseffen welke regels het politieke spel kent, en waarom die zijn wat ze zijn. Wat volgt, is zo iets elementairs als het checken van feiten.