Oproep: Doe mee met onze design-sessie voor een journalistieke alumni toolkit

Als beginnend freelance journalist kan het een behoorlijke uitdaging zijn je eigen weg te vinden in het voortdurend veranderend medialandschap. Je moet nog een netwerk opbouwen en in veel gevallen nog flink timmeren aan je werkervaring zodat je aan de buitenwereld kan laten zien wat je in huis hebt. Natuurlijk is dit iets waar al tijdens de opleiding Journalistiek al veel aandacht aan wordt besteed. Toch ervaren een hoop studenten vaak het welbekende ‘zwarte gat’ na het verlaten van de schoolbanken.

Het interdisciplinair onderzoeksproject; ‘Exploring Journalism’s Limits: Enacting and theorising the boundaries of the journalistic field’, dat wordt uitgevoerd door Rijksuniversiteit Groningen, Journalistiek platform Verspers, creatieve broedplaats A-lab in Amsterdam en J-lab, gaat over de grenzen van de journalistiek en die van de journalist. Dus ook over de grenzen waar beginnende journalisten tegenop lopen na het afronden van hun opleiding. Het onderzoeksteam exploreert welke kansen, uitdagingen of barrières alumni ervaren bij de transitie van student naar professional. En, met welke vragen lopen ze nog rond? Welke informatie zou ze helpen om de volgende stap makkelijker te kunnen maken?

Om de overgang voor beginnende journalisten soepeler te maken, bouwt het onderzoeksteam een starterskit, die straks bruikbaar is voor alle recente alumni journalistiek. De toolkit wordt een online naslagwerk voor allerlei praktische zaken, tips en actuele links naar handige websites, om zo een goede start als freelancer te maken.

Om te zorgen dat de toolkit zo goed mogelijk aansluit bij de behoeftes en vragen van recente alumni, willen we graag recent afgestudeerden studenten journalistiek uitnodigen voor een ontwerp sessie. Deze sessie zal 7 november plaatsvinden, er zal een Coolblue cadeaubon t.w.v. 30 euro als vergoeding tegenover staan.

We hebben een gelimiteerd aantal plekken, dus meld je op tijd aan. De deadline is 26 oktober.

Aanmelden kan via: saskia.dewildt@hu.nl o.v.v. toolkit alumni

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.