Oproep aan nieuwe lokale online nieuwsmedia in Nederland

Oproep aan nieuwe lokale online nieuwsmedia in Nederland

Er bestaan in Nederland tenminste 130 lokale nieuwsinitiatieven. Het gaat dan om online nieuwssites met een redactie, regelmatig eigen politiek nieuws en een lokale focus. De sites zijn geen verlengstukĀ  van bestaande uitgeverijen, maar onafhankelijk opererend en voor eigen risico.

Onderzoekers van het lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek van Hogeschool Utrecht willen deze nieuwe journalistieke marktpartijen in kaart brengen om de bedrijfsmatige en journalistieke ambities te kunnen bestuderen. Voor een nieuwe ronde in het onderzoek wordt opnieuw gekeken hoeveel hyperlocals er zijn in Nederland, en zullen meer interviews worden gehouden om de journalistieke praktijk van de hyperlocal te leren kennen.

We verzoeken daarom vriendelijk eigenaren van hyperlocals die nog niet eerder zijn benaderd door de onderzoekers of door studenten van de School voor Journalistiek zich te melden bij marco.vankerkhoven@hu.nl. Je wordt dan opgenomen in de database van nieuwslokaal.nl en later desgewenst benaderd voor een telefonisch of camera interview.

Op de website http://nieuwslokaal.nl/links-hyperlocals/ staat een overzicht van de eerste researchronde in 2013. Waar zitten ze, waar bestaat de content uit, hoe verdienen ze geld, wat is hun lokale impact, wat is hun journalistieke taakopvatting etc. Een tweede doel van de studie is de nieuwe start-ups van elkaar te laten leren.

Voor meer informatie over het onderzoek en de andere deelnemende hyperlocals kijk op de http://nieuwslokaal.nl/onderzoek/profielpagina-lokale-nieuwssites/ profielpagina van de lokale nieuwssites.

Auteurs