Op bezoek bij de BNN University

In het kader van een onderzoekje naar doenleren ofwel teaching hospitals bracht ik onlangs een bezoekje aan de BNN University. Nou ja, university is wel een wat groot woord voor de kleine verzameling mensen, BNN-medewerkers en (4, op dat moment 3) studenten die ik op die vroege woensdagochtend aantrof voor een viewing. Getoond werden twee korte televisie-items die binnenkort te zien zouden moeten zijn op het digitale kanaal van de omroep, 101tv. Het ene ging over een provocatie in de binnenstad van Amsterdam: aids zou je eigen schuld zijn. Hoe zouden mensen op zo’n uitspraak reageren? Het andere filmpje ging over een gratis tatoeage. Zouden mensen willekeurig elke tattoo op hun lichaam zetten, enkel en alleen omdat hij gratis is? Beide filmpjes werden door de aanwezige medewerkers van BNN stevig bekritiseerd. Daarop werden de studenten teruggestuurd naar de plek van opname en de snijtafel. Nuttig? Zeker. De weg van de toekomst? Dat is de vraag waar het in deze serie artikeltjes om gaat.

IMG_1333

BNN University werd opgericht in 2009 als opvolger van Coolcast zoals het vroegere (vanaf 2005) opleidings- c.q. jonge-honden-traject bij BNN heette. Maar terwijl Coolcast zich vooral met radio bezighield, richt BNN University zich ook op tv. Er is tegenwoordig ook nog een aparte radio-afdeling overigens, deze valt onder Radio 1.

De belangstelling voor de BNN University is enorm. Terwijl zich in de eerste jaren ca. duizend kandidaten meldden, waren dat er vorig jaar maar liefst tienduizend. Hierbij zat overigens wel een addertje onder het gras. De aanmelding werd voorafgegaan door een grootse campagne. Daarin werd je niet alleen opgeroepen je te melden maar ook gemaand lid te worden van BNN. Die maning was dermate dat eenieder begreep dat je zonder lidmaatschap weinig kans maakte aangenomen te worden. Kortom, de BNN University sloeg vorig twee vliegen in één klap: nieuwe leden en ‘gratis’ werknemers.

Nou ja, gratis? De investering van de omroep in de vier studenten die op dit moment de opleiding volgen, is niet gering. Één medewerker van BNN, Jorn van Hoorn, is voor de begeleiding geheel vrijgesteld terwijl een aantal anderen zich er eveneens mee bemoeit. Dus gratis is anders en twee vliegen in een klap is ook niet helemaal juist. Een mes dat snijdt aan twee kanten. Zeg het zo.

Het traject van de BNN University duurt een kalenderjaar, is niet full time maar wel erg druk. Je kunt er nog wel wat naast doen maar geen hele studie volgen, laat staan een baan hebben. De werkwijze is klassiek: de studenten worden in het diepe gegooid. Een beetje theorie aan het begin, klemtoon op dat beetje, en verder leren door te doen. Vandaar ook het belang van die viewings: er wordt stevige kritiek geuit en de filmpjes worden echt niet zondermeer op 101tv gezet.

Op een rijtje:

Voordelen: meteen in de praktijk, leren door te doen, contact met professionals, geen tijd voor buikpijn & andere studentensmoesjes, goed selectietraject voor nieuwe BNN-medewerkers

Nadelen: gelieerd aan lidmaatschap BNN, erg kleine groep dus onmogelijk in staat te voldoen aan de enorme vraag aan journalistiekopleidingen, verkapt (goedkoop) werknemerschap & dus wellicht onheuse concurrentie t.o.v. professionals, wellicht gebrek aan theoretische kennis

Auteurs