Every Picture Tells a Story van start

DrukwerkOp 1 september 2012 is het lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek van start gegaan met het onderzoeksproject over infographics: Every Picture Tells a Story. Infographics zijn informatieve visualisaties van complexe data, van weerkaartjes tot user-interfaces.  Het onderzoek is gericht op het maakproces van infographics.

De eerste periode van het project zal in het teken staan van intensief literatuuronderzoek en het houden  van verschillende interviews met stakeholders. De opgedane kennis wordt verwerkt tot een opzet voor casestudies. Daarmee wordt beoogd om het maakproces van binnenuit te volgen en te analyseren.

Naast het doen van onderzoek, worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd om het werkveld te informeren over de (tussentijdse) uitkomsten. Naast het werkveld ligt de focus uiteraard op het onderwijs. Met de minor EMD worden studenten opgeleid in het produceren van effectieve infographics. Onderzoek en onderwijs grijpen in elkaar door casussen, projecten, partners en kennis met elkaar te delen.

Every Picture Tells a Story is een tweejarig onderzoeksproject dat is gestart op basis van een RAAK-subsidie (van de Stichting Innovatie Alliantie). Het project staat onder leiding van lector Piet Bakker. Hogeschool Utrecht,  Beroepsvereniging voor Nederlandse ontwerpers (BNO), De Argumentenfabriek en In60seconds hebben zich voor dit project verenigd in een consortium. Daarnaast hebben zich bedrijven uit het werkveld aangesloten en een onderwijsinstelling, de Universiteit van Amsterdam. Het consortium zal het onderzoek sturen en de resultaten ervan laten circuleren in onderwijs en praktijk.

 

Drukwerk

Auteurs