Onderwijs datajournalistiek: de wil is er

Bestand 26-11-15 09 36 25“We zijn er wel mee bezig, maar het is verdomd lastig om het te organiseren,” hoorde ik van een docent van een journalistieke opleiding over zijn wens om een goed draaiende cursus datajournalistiek op te zetten. Dat was vorige week op de VVOJ conferentie over onderzoeksjournalistiek. Daar hoorde ik ook een journalist aan de datajournalist Paul Blickle van Die Zeit online vragen, of Paul niet een paar gemakkelijke tools kon behandelen, in plaats van coderingstrucjes uit te leggen.

Het tekent de sfeer rond datajournalistiek: we willen wel, maar het is zo lastig. Ook op de collegadag van de Vlaams Nederlandse Opleidingen Journalistiek bleek dat de opleidingen journalistiek niet echt aan de weg timmeren als het om datajournalistiek gaat.

Publicaties

Inmiddels hebben we in Utrecht een goedlopende minor datavisualisatie en infogrpahics (disclaimer: ik ben de coördinator), maar aan pure datajournalistiek doen we (nog) niet. Vroeger wel, toen Peter Verweij hier nog les gaf. Maar die traint nu, de rest van de wereld.

Twee recente artikelen in Journalism gaan over de moeizame wijze waarop datajournalistiek terrein wint. Voor Nederland geldt, net als voor andere Europese landen, dat datajournalistiek vooral aan universiteiten wordt onderwezen (o.a Tilburg, Amsterdam, Leiden en Groningen). Op de journalisten opleidingen is het nog zoeken.

Volgende keer over de manier waarop wij onze opleiding datavisualisatie en infographics hebben opgezet en hoe opleiding en praktijk elkaar kunnen ondersteunen in de professionalisering van de datajournalistiek.

DatajournalistiekLiteratuur

  • S. Splendore e.a (2015). Educational strategies in
data journalism: A comparative study of six European countries. Journalism 1-15
  • J. Hewett (2015). Learning to teach data journalism: Innovation, influence and constraints. Journalism 1-19

Auteurs