Ombudsvrouw op apenrots

The Washington Post doet de ombudsman de deur uit. Maar ook elders hebben ze het niet makkelijk. Volkskrant-ombudsvrouw Margreet Vermeulen doet vandaag verslag van haar worsteling met de chef-uit, de chef-nacht, de chef-sport en verslaggevers.

Aanleiding waren klachten van lezers over de voorpaginaplek voor Sven Kramer en de karige aandacht voor Ireen Wüst afgelopen maandag. Actueel in het kader van “meer vrouwen in de media”.

Vermeulen heeft het niet makkelijk: “de chef sport zucht diep” (3). De redacteur die de voorpagina maakte vond Sven “specialer” (1), de chef sport vond Wüst “niet uniek” (2), ook vorig jaar werd deze keuze gemaakt: “logisch” volgens chef sport en verslaggever (4) die Wüst ook “flets” (5) vinden. De chef nacht vindt vrouwensport sowieso “minder belangrijk” (6) wat bevestigd wordt door de chef sport (7). De sportverslaggever geeft toe dat de meeste Olympische medailles door vrouwen worden behaald maar dat komt omdat daar “minder competitie” is (9).

Eén keer lijkt de chef sport een beetje toe te geven, er zou meer aandacht voor vrouwenvoetbal moeten zijn, maar dat is niet de schuld van de Volkskrant maar van de KNVB die die wedstrijden op vrijdag plant (8).

Waarschijnlijk klopt een deel van die argumenten, maar zo allemaal achter elkaar maakt het toch wel een heel defensieve indruk…

Het onderschrift van de wekelijkse column van de Volkskrant ombudsvrouw suggereert dat de column op vk.nl/ombudsvrouw te vinden is. Dat is niet het geval. Soms zet hoofdredacteur online Laurens Verhagen de column op het redactieblog, maar de afgelopen weken is dat niet gebeurd.

 

Auteurs