NRC Reader: de non-krant app

Het mooiste van de NRC Reader is de two-gear-swipe-experience. Wie door een verhaal gaat, ziet de tekst sneller verschuiven dan de foto waardoor ze over elkaar schuiven. Cool.

Je bent trouwens lekker snel uitgeswiped, want na acht artikelen is de krant (sorry, de Reader) op. Dat is wat je maximaal in een kwartiertje aankan volgens NRC. Die stukken zijn allemaal uit de krant van vandaag, dus geen nieuwe content. Zelfs geen exra foto’s voor zover ik kon zien. Ik zou de app hb•next noemen.

App
De app – die verder niks op een krant lijkt – wordt net als de krant trouwens ook niet ververst. Na een kwartier ben je klaar voor die dag, je hoeft niet bang te zijn dat er ergens midden in de nacht een update verschijnt die je niet ziet.

Niks krant dus. De layout van de voorpagina lijkt nog het meest op een groot uitgevallen Nokia Windows gsm: grote rechthoekige blokken. Een verder een eenvoudige navigate zonder toeters en bellen.

Cap
Je kan een bladwijzer aanbrengen, kiezen uit twee lettergroottes en artikelen delen. Niet-abo’s moeten inloggen met Facebook-account om een artikel dat via FB of Twitter gedeeld wordt te kunnen lezen. Ze krijgen een ‘cap’ van vijf artikelen per maand. Een directe registratie via NRC is in ontwikkeling.

De Reader is eerste week gratis, daarna kan je via nrc.nl/reader of de App Store een weekabonnement (1,79 euro) of een maandabo (4,49 euro) nemen. De abo wordt stilzwijgend verlengd, maar stopzetten is eenvoudig (via instellingen links boven op de beginpagina).

By the way: ook op zondag is er een editie!

Tevreden
Volgens NRC’s Ward Wijndelts (@wijndelts) is het “nog te vroeg om concrete uitspraken te doen, een paar dagen na launch [over het aantal downloads], maar we zijn tevreden.”

Incidenteel zal er reclame in de app komen, “advertorials” volgens ontwikkelaar Jelle Prins die samen met Thijs Niks nu ook bezig zich met een iPhone app.

 

 

Vergeleken met de forse abo-prijs van NRC Handelsblad (370 euro op papier, 258 euro digitaal) is dat weinig (55 euro). Kennelijk heeft de wil tot innovatie het gewonnen van de angst voor kannabalisatie. Dat lijkt mij de juiste strategie. Niet bang zijn dat mensen de krant inruilen voor de app, maar hopen dat de app nieuwe lezers trekt.

Slim
Behalve het coole swipen is de rust een echte winst: je hebt niet het gevoel dat je wat mist (die zeven à acht artikelen heb je zo gelezen) terwijl het ontbreken van updates eigenlijk wel slim is.

Waar ik niet zo blij mee ben is het gebruik van een nogal saaie tekst layout, vaak zonder tussenkoppen, een beetje extra redactie op de tekst (en wat extra foto’s) zouden de zaak wat oppimpen.

Ping
Het grootste probleem van deze (en elke andere) app is de concurrentie. Die krant valt onvermijdelijk op de mat. De app staat naast 50 andere apps op mijn scherm en concurreert met Angry Birds, Mail, Facebook, Twitter, iTunes en tientallen andere toepassingen.

Eigenlijk zou ik elke dag een Reader-pingetje (een brievenbusklepper-geluid?) moeten krijgen als er weer een nieuwe editie is.

UPDATE 16 FEB.: De informatie over foto’s, lettergrootte, originele content en notiticaties zijn aangevuld en verbeterd in de onderstaande comments.

 

Auteurs

6 opmerkingen

 • Hoi Piet,

  Leuk stuk! Paar kleine dingen:

  – beeldredactie vindt wel degelijk plaats speciaal voor NRC Reader. Er worden fotoseries uitgekozen en vaak ook beelden die beter werken op iPad dan in de krant. De beeldredacteuren zijn al een maand aan het uitproberen wat wel en niet werkt.
  – het ‘pingetje’: als de instellingen op je iPad het toelaten, krijg je elke morgen een ‘pushbericht’ dat de nieuwe editie klaar staat. Die is bovendien op de achtergrond gedownload, zodat je direct kunt gaan lezen.
  – over de content: de plaatsen de beste stukken die NRC maakt. Het zal kunnen voorkomen dat we in NRC Reader een stuk plaatsen dat nooit in een krant verschijnt, bijvoorbeeld wanneer er op zaterdag iets belangrijks gebeurt, waarover we zondag een stuk in NRC Reader plaatsen. Een stuk dat voor de maandagkrant alweer verouderd is, maar waar NRC Reader-abonnees op zondag nog van gaan genieten.
  – de lettergroottes zijn uitgebreid instelbaar, niet slechts op twee manieren.

  Hartelijke groet,
  Ward Wijndelts, NRC Media

 • Ha Piet Bakker,

  Ik ben de freelance interactieontwerper van NRC Reader. Leuk om deze recensie te lezen. Graag haak ik nog in op drie punten.

  1) Zowel de artikelen als de foto’s worden speciaal voor de Reader uitgave geselecteerd. Als het onderwerp zich leent, selecteert de fotoredactie extra foto’s voor een slideshow. Het is dus afhankelijk van de artikelen en de beschikbare foto’s.

  2) Een klein item, maar het is dus mogelijk om de lettergrootte meerdere stappen aan te passen. Dit kan door meerdere keren op groter of kleiner knop te tikken.

  3) Als Reader ‘s nachts automatisch de nieuwste editie gedownload heeft, verschijnt er een geluidloze notificatie op het scherm van de iPad. De abonnee ziet dan gelijk ‘s ochtends dat de brievenbus geklepperd heeft en de editie op de deurmat ligt, om even in de vergelijking te blijven.

  Als er nog vragen zijn, beantwoord ik ze graag.

 • Dank voor de reacties. Ik heb de volgende edities er even bij gepakt. Klopt allemaal, ik was te snel met mijn oordeel dat maar op één editie was gebaseerd.

  In zag in mijn editie weinig foto’s, maar in die van vandaag (zaterdag 16 feb) zit er vol mee. Bij het verhaal over World Press Photo werkt dat prachtig. Foto’s komen ook veel beter tot hun recht zo. Bij sommige items gaat dat trouwens niet zo lekker. Bij het verhaal over de Ushi-film staat een nogal rare foto die bovendien niet goed afgesneden is. Ook is het een beetje vreemd dat bij het interview met Bert Meerstadt geen foto van de geïnterviewde staat.

  De notificaties had ik niet goed ingesteld, werkt nu wel. Maar mijn wens is natuurlijk een brievenbusgeluid 😉

  Mooi ook dat je soms in de reader – vooral in de zondagseditie – verhalen aan kan treffen die niet in de krant staan.

  Lettertypes zag ik pas verschuiven na paar keer oefenen. Die knop suggereert dat er twee groottes zijn (+ en – erbij?).

 • Fijn dat de notificaties nu werken! We zijn constant bezig met het verbeteren van Reader. Dingen die nu op onze lijst staan zijn onder andere de foto uitsnijdingen en het duidelijker maken van de lettergrootte knoppen.

 • beste piet

  ik ben op zoek naar een ouder artikel van jouw hand, het handelt over de mate waarin nederlandse krantenuitgevers vele miljoenen in heilloze projecten hebben gesmeten, denk aan wegener, tmg, pcm, ndc, etc.
  heb je een link voor me?

  vr groet

  henk steenhuis
  hendriksteenhuis@gmail.com