Nieuws in de regio onderzocht

Hoeveel nieuws krijgt een inwoner van een gemeente als hij of zij alleen online is? Wat presteert een regionale omroep op lokaal (gemeentelijk) gebied? Hoe richt je een hyperlokale website in? Hoe denken gebruikers zelf over de kwaliteit van lokaal nieuws? Waarom zijn er zulke grote verschillen tussen gemeenten en tussen provincies? Hoeveel lokale websites zijn er in jouw gemeente?

Dit soort vragen komt aan de orde in “Nieuwsvoorziening in de Regio” (redactie Quint Kik & Lammert Landman). Inhoud:

  • Hoofdstuk 1: Meer nieuwsaanbod, meer van hetzelfde nieuws Inventarisatie van lokaal georiënteerde nieuwsmedia in Nederland (Quint Kik, Piet Bakker, Laura Buijs & Judith Katz). Een inventarisatie van alle media in alle Nederlandse gemeenten.
  • Hoofdstuk 2: Wie waakt er in de regio? Inhoudsanalyse van lokaal georiënteerde nieuwsmedia in 80 Nederlandse gemeenten (Quint Kik & Lammert Landman). Het aanbod en de inhoud van alle online media in 80 Nederlandse gemeenten, alle provincies komen aan bod, grote steden, kleine plaatsen… In 8 plaatsen is ook een vergelijking gemaakt met de offline media.
  • Hoofdstuk 3: Waardevolle Journalistiek voor de regio Onderzoek naar nieuwsbereik, nieuwswaardering en kwaliteit van regionale en lokale journalistiek (Irene Costera Meijer, Devid Ilievski & Diana Kreemers). Hier zijn mediagebruikesr ondervraagd, en is een vergelijking gemaakt tussen twee provincies: Friesland (veel media) en Zeeland (weinig media).
  • Hoofdstuk 4: Hyperlocal in Nederland De nieuwe nieuws-websites in de praktijk (Piet Bakker & Marco van Kerkhoven). Een inventarisatie van onafhankelijke lokale nieuwssites: hoeveel (123 gevonden), waar (veel in Friesland en Zuid-Holland), wat (veel misdaad, cultuur en politiek), hoe (geld verdienen is lastig).

De gehele publicatie is te downloaden vanaf de site van het Stimuleringsfonds.

Auteurs