Nieuwe uitgeverij komt met klassiekers en nieuw genre

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Vanaf vandaag zijn tientallen journalistieke boeken die soms jarenlang niet meer leverbaar waren opnieuw verkrijgbaar. Maar nu als eboek bij de nieuwe uitgeverij Fosfor.

Boeken van auteurs als H.J.A. Hofland, Marcia Luyten, Joris van Casteren, Arnold Karskens, Tim Overdiek, John Jansen van Galen, Xandra Schutte, Stephan Sanders, Jan Eilander en Koos Dijksterhuis. Ruim honderd Nederlandse onlineboekwinkels, waaronder de Apple iBookstore, bol.com en eBook.nl bieden de Nederlandse journalistieke klassiekers vanaf 4,99 euro.

Vanaf vandaag is de website van de uitgeverij zelf online en is ter gelegenheid daarvan het boek Tegels lichten van Henk een week lang gratis te downloaden via Uitgeverij Fosfor.nl.

Uitgever Jeroen van Bergeijk, die samen met Evert Nieuwenhuis Fosfor is begonnen, legt uit waar het idee vandaan kwam. ‘Door de nadruk op bestsellers en de enorme omloopsnelheid in de boekhandel krijgen veel boeken nauwelijks een kans een publiek te vinden.’ Veel boeken worden voortijdig verramsjt. ‘Het gevolg is dat vele prachtige boeken niet de lezers vinden die ze verdienen.’

Fosfor komt ook met een nieuw journalistiek genre in Nederland: het longform artikel. Longforms zijn journalistieke verhalen van tussen de 10.000 en 15.000 woorden die speciaal voor tablets en smartphones worden verrijkt met foto’s, kaarten, tijdslijnen, grafieken of audio- en videofragmenten. Nieuw is ook dat Fosfor de kosten en opbrengsten van een uitgave evenredig verdeelt over de auteur en de uitgever. Auteurs ontvangen bij gelijke verkoopcijfers circa twee keer meer aan royalty’s dan bij traditionele uitgevers.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.