Nieuwe journalistieke ambachten #1: de nieuwsregisseur

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Als secretaresses office managers worden en vertegenwoordigers sales representatives, is het niet gek dat een redacteur bij een persbureau ‘nieuwsregisseur’ heet.

Ton Smith, Nieuwsregisseur bij Novum. De Tarentino van nieuws, de Spielberg van het persbericht.

Smith manifesteerde zich op mijn radarscherm toen de Volkskrant hem aan het woord liet over de affaire Van Baaren. Deze VVD-coryfee had vlak naast een Bulgaarse politicus gestaan waarop een moordaanslag werd gepleegd. Toen deze heldendaad niet genoeg publiciteit kreeg, belde Van Baalen zelf de media.

Achteraf bleek dat Van Baalen alleen ‘technisch’ (???) naast de Bulgaar had gezeten, maar toen was het verhaal al de wereld ingestuurd, onder meer dankzij Novum.

De Volkskrant reconstrueerde hoe niks nieuws werd en stuitte daarbij ook op Ton Smith, nieuwsregisseur bij Novum. Wat had Novum gedaan? Men had vooral geluisterd naar een item op Radio 1 waarin Van Baalen optrad en kennisgenomen van een YouTube-filmpje. Daarvan had men een nieuwsbericht gemaakt.

Het overnemen, herverpakken en combineren van nieuws van andere media geschiedt dus onder leiding van een ‘nieuwsregisseur’. Vroeger heette zo iemand chef-knipselkrant.

 

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.