Nieuw project Omroep West, stage-opties voor studenten

RNN, het Regionaal Nieuwsnetwerk, een samenwerkingsverband RNN van een groeiend aantal lokale media in de regio Zuid-Holland noord, start een experiment met WOS (Westland), Unity (Leiden) Den Haag FM/Den Haag TV en Studio Alphen.

RNN gaat onderwerpen verzamelen via de uit de VS afkomstige Hearken-methode. Dat wil zeggen: kijkers, volgers en luisteraars van de deelnemende omroepen zetten de redactie aan het werk met vragen die hen bezighouden. Dus niet de redactie bepaalt welke onderwerpen zij aanpakt, maar het publiek.

Via social media, de website, televisie en radio nodigen de omroepen hun publiek uit om vragen te stellen. Bij Omroep West is er al een tijdje mee geëxperimenteerd en dat heeft al mooie verhalen opgeleverd.

West en de partners (Den Haag FM/Den Haag TV, Unity in Leiden, Studio Alphen en de WOS) willen met extra stagiaires van start gaan met de Hearkenmodule (bij Omroep West heet die ‘Rake Vragen’; de andere RNN-partners staan open voor goede suggesties!).

Drie vragen strijden in een poll om de stemmen van het publiek. De vragenstellers voeren ‘campagne’, omdat de vraag met de meeste stemmen beantwoord gaat worden. Op tv, online, via de radio of wat je er maar bij kunt verzinnen. Of een combinatie ervan.
De taak van de stagiaires is met steun van een stagebegeleider, de vragen om te zetten in verhalen voor de verschillende media. Dus je documenteert je, overlegt met de lokale omroep van het gebied waarop de vraag betrekking heeft, maakt afspraken voor opnamen en interviews en gaat samen met een verslaggever van Omroep West of van een andere RNN-partner op pad om het item te maken en uit te werken.

Afhankelijk van je kennis, kunde en ambitie kun je in dit hele proces alle taken oppakken die je wilt. En je leert journalistieke producties te maken samen met je publiek. Zodat niemand meer hoeft te denken dat er niet naar hem geluisterd wordt.

Contact: via de stage-coördinator van je opleiding (het betreft een reguliere stage bij Omroep West, er zijn alleen extra plekken).

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.