NIEUW: Jong Talent!

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Iedere week een artikel, waarin een jonge journalist wordt geportretteerd aan de hand van de interviews die ik afgelopen maanden heb gehouden.

Tijd om de jonge journalisten beter te leren kennen. Tijd voor Jong Talent bij JournalismLab!

De één wordt radioproducer, wordt auteur van een boek of loopt stage bij RTL Nieuws in New York. De ander maakt programma’s voor de NPO, vliegt de wereld rond om verslag te doen van Formule 1 of richt een eigen jongerennieuwskanaal op. Veel jonge journalisten die afgestudeerd zijn aan de School voor Journalistiek zijn goed terechtgekomen.

Maar hoe hebben zij de juiste keuzes kunnen maken? Wanneer voel je je ook daadwerkelijk journalist: pas wanneer je met beide voeten op de journalistieke grond staat of zodra je je diploma in de wacht hebt gesleept? Welke handvatten hebben zij op de SvJ, School voor Journalistiek, meegekregen en op welke manier valt er nog een slag te maken in hun vakgebied?

Dit ben ik

Mijn naam is Coen van den Braber, ben achttien jaar oud en ben tweedejaars student Journalistiek in Utrecht. Al sinds mijn middelbare school zit ik bij de lokale omroep van Amersfoort, EVA. Daarvoor doe ik verslag van festivals en evenementen, zoals Koningsdag en hardloopevents. Daarnaast heb ik een wekelijks nieuwsprogramma op de radio, waarin ik mensen uit de stad Amersfoort interview over vooral politieke en economische kwesties. Daarnaast help ik mee aan het organiseren van het LeF Bonusprogramma, waarin wekelijks een bekende journalist op de School voor Journalistiek komt vertellen over zijn of haar carrière voor een zaal studenten Journalistiek.

Zo interviewde ik onder andere al Brecht van Hulten, Philip Freriks, John van den Heuvel en Pieter Jan Hagens. Fantastisch om zulke grote, mooie namen op bezoek te hebben die een voorbeeld zijn in mijn vakgebied. Ook ben ik betrokken bij Utrecht College Tour, waarin iedere twee weken een bekend persoon wordt geïnterviewd voor een zaal studenten. Daarvoor sprak ik al met Dionne Stax en Leo Blokhuis. Tot zover mijn vrijwilligersbaantjes: voor AS Media ben ik betaald persfotograaf, waarbij ik foto’s aflever voor lokale en regionale kranten.

Journalistiek is alles

Journalistiek beslaat zo’n beetje alles. Commentatoren, eindredacteuren, verslaggevers, columnisten: allemaal journalistieke functies op de redactie. Maar je kunt ook een indeling maken op basis van specialisaties, zoals binnenland, buitenland, politiek, kunst en cultuur of misdaad. Daarom vind ik het journalistieke vak zo gaaf: je mag je met allerlei onderwerpen bemoeien (van politiek tot de misdaad en van financiën tot aan de lokale evenementen) en ik kan iedereen aanspreken en interviewen (mijn eigen verhaal ken ik al, dat van een ander nog niet…). En omdat de journalistiek zo divers is en ik nog lang niet alle kanten van het verhaal heb gezien, ben ik op pad geweest om jonge, afgestudeerde journalisten aan ‘mijn’ school op te zoeken.

Jong Talent

Ik heb, zoals hierboven al genoemd, veel journalisten gesproken. Maar de jonge journalist spreek ik eigenlijk veel te weinig. En als ik ze spreek, is het in de kroeg of op school, maar gaat het vooral over de grote lijnen in de journalistiek. Ik vond het tijd om diep in de verhalen van de jonge journalisten te duiken. De anekdotes en verhalen van de oudere, ervaren journalisten klinken mij inmiddels al bekend in de oren, maar van de jonge journalisten hoor je haast niks.

In deze vaste rubriek publiceer ik wekelijks een verhaal over een jonge journalist, afgestudeerd aan de enige echte School voor Journalistiek in Utrecht. De afgelopen maanden sprak ik radio- en televisiemakers, mensen zowel voor als achter de schermen, media- en opinieschrijvers en journalisten die het lokaal en landelijk ver hebben geschopt.

Terugblikken en een blik in de toekomst

Voor de voorbereidingen van de gesprekken, las ik artikelen uit kranten en tijdschriften die werden gepubliceerd door de desbetreffende journalist, bekeek ik documentaires en televisie-uitzendingen en achterhaalde ik meer verhalen achter de Linkedin-pagina’s van de journalisten. Terwijl ik met deze jonge journalisten in gesprek ging, besefte ik me maar al te goed in wat voor leuk, bijzonder vakgebied ik ben gerold: divers, afwisselend, maar bovenal uitdagend.

Tijdens de gesprekken vroeg ik naar hun meest bijzondere gebeurtenissen, de basis die de studie hen heeft geboden en de zaken waar zij nu nog tegenaan lopen. Ik blik met ze terug op hun tijd aan de SvJ, de stages die ze hebben gelopen, de levenslessen die ze hebben getrokken tijdens hun werk. Maar JournalismLab zou JournalismLab niet zijn als er ook vooruit wordt gekeken naar de innovatieve kant van het journalistieke vak: ik vroeg de jonge journalisten tegen welke problemen ze nu aanlopen en waar er nog een slag valt te slaan in hun vakgebied.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.