Nico Kussendrager has left the building

“Nico Kussendrager? Daar droomde ik van.” Aldus  een voormalige studente van de School voor Journalistiek toen ik haar vertelde dat Nico Kussendrager op 2 juli afscheid neemt van de School. Kussendrager, dertig jaar docent geweest, heeft indruk gemaakt. Maar hoe en waarom, dat is natuurlijk de vraag. Om nog maar te zwijgen van: ‘waar, wanneer en wat?’: het soort journalistieke vragen dat hij in het Basisboek Journalistiek opnam, ook al weer meer dan twintig jaar verplichte literatuur op de SvJ. De studente vertelde dat hij meteen in haar eerste les bij hem haar werk in het openbaar met de grond gelijk maakte, zoals docenten dat soms bewust of onbewust doen. Hetgeen hem niet belette om in de tweede les haar volgende werk al even klassikaal te prijzen, zoals docenten dat eveneens doen.

Ik herinner mij Nico vooral als een man met enorm veel kennis van en liefde voor journalistiek, en met een groot hart voor andere culturen dan degene die ons het meest nabij en bekend zijn. De man die jarenlang groepen studenten meenam naar Tanzania, samen met collega Martin Meulenberg; en de man die heel veel lessen wijdde aan de multiculturele samenleving in eigen land. Het verwonderde mij dan ook nogal toen het artikel dat als eerste naar boven kwam uit een google-search naar Nico, een stuk was waarin zijn Basisboek blijkbaar niet politiek-correct aaibaar genoeg werd geacht voor allochtone journalisten. Een nadrukkelijk rammelend stukje is het, waarbij het met een lampje zoeken is naar de auteur. Een ex-student die ‘s nachts zo nu en dan nog gillend wakker wordt van collega Kussendrager?

En nu is Nico Kussendrager de man wiens werk voortleeft nadat hij de school verlaten heeft. Omdat velen van ons net als hij bezeten zijn van journalistiek. Omdat we graag bruggen naar andere culturen bouwen, in plaats van de poort van Fort Europa met kletterend geraas dicht te trekken. En omdat dat Basisboek Journalistiek nog wel even in gebruik zal blijven, met de noodzakelijke aanpassingen die Nico ongetwijfeld tot zijn 85e bereid is te blijven maken. Overigens ben ik van mening dat die voormalige studente prima tv-programma’s maakt, vandaag de dag.

 

Foto: Gert-Jan Peddemors.

 

 

 

Auteurs