Welk nieuws komt nu echt bij mensen aan? Het antwoord blijkt letterlijk dichterbij dan gedacht: lokaal nieuws. Een plantsoentje dat wordt ingeruild voor een parkeerplaats lijkt misschien niet zo boeiend, de mensen die dichtbij wonen vinden van wel. Lokaal nieuws wordt altijd goed gelezen, hoe stoffig het soms ook lijkt, vindt journalistiekstudent Leroy van den Berg. Hij ging op zoek naar de succesformule.
Nog niet zo lang geleden werd lokaal nieuws vooral verspreid via huis-aan-huisbladen en regionale dagbladen. De afgelopen jaren is er een groeiend aantal lokale nieuwssites te vinden. Dat worden er, gezien de rooskleurige toekomst van het internet en de minder hoopvolle toekomst van print, alleen nog maar meer. En hoewel een absolute succesformule en verdienmodel nog niet is gevonden, zijn een aantal sites al goed op weg. Wij onderzochten zo’n 170 sites en zetten de beste vijf in willekeurige volgorde op een rijtje.
De vraag welke van die sites tot de categorie goed te rekenen zijn, is vaak een kwestie van smaak. Toch zijn er ook objectieve criteria. Daarvoor hebben we een aantal richtlijnen opgesteld die inhoud geven aan de kwaliteitsbeoordeling van een site.
- Profilering. Harde nieuwssites of vooral gezellige nieuwsblogs? Welke plaatsen en gemeenten? Een platform voor eigen inbreng of eenrichtingsverkeer? Commercieel of vooral ideologisch? Doorgeefluik van ingezonden persberichten of waakhond van de macht?
- Vormgeving. Ziet de site er professioneel, up to date en aantrekkelijk uit.
- Indeling/routing. Minstens zo belangrijk als de vormgeving is de indeling/routing van de site. Mensen surfen in het algemeen snel. Is een site niet goed toegankelijk of zijn rubrieken vreemd ingedeeld: dan haakt de bezoeker af.
- Marketing. Weet de site zich goed onder de mensen te brengen via verschillende kanalen zoals sociale media en Google.
- Inhoud. Is de inhoud informatief, origineel en nuttig? Worden er regelmatig nieuwe artikelen gepost? Wordt de inhoud journalistiek beoordeeld?
Volnieuws.nl
Volnieuws is één van de grotere spelers. De site ziet er strak, professioneel en toegankelijk uit. De indeling is zeer overzichtelijk, een absolute inspirator voor alle overige sites. Volnieuws maakt gebruikt van de belangrijkste rubrieken: algemeen, politiek, cultuur, sport, 1-1-2, zakelijk, columns en nieuws. Liever al het nieuws door elkaar? Kies dan gewoon een plaats. Doordat de rubrieken duidelijk gescheiden zijn, wordt de belangrijkheidsgraad goed verdeeld. De aankondiging van de bingoavond komt daardoor niet tussen het politieke nieuws te staan en vice versa.
Kattuk.nl
Voor en door jongeren. Een iets andere benadering dus, maar wel succesvol. De site telt meer dan 3000 leden, een relatief hoog aantal. De profilering is duidelijk: nieuws dat jongeren interessant vinden. Ook de indeling is overzichtelijk, namelijk: onderwerpen die jongeren interessant vinden. Daar kan niet zoveel aan misgaan. De vormgeving is redelijk, maar wordt volledig gecompenseerd door de sterke inhoud die goed gelezen wordt. Het grote pluspunt is dat er ook ‘normaal’ nieuws op de site staat, wat in een andere verpakking dus wel bij jongeren aankomt.
Dichtbij.nl
Deze site mag niet ontbreken, een heuse big boy. De kartrekker op het gebied van lokale nieuwssites. Veel naamsbekendheid en een enorm bereik door alle franchisesites. Inhoudelijk vaak sterker dan andere sites, maar daar staat dan ook een groter budget tegenover. Dichtbij biedt mensen de mogelijkheid om mee te schrijven. In alle opzichten een slimme zet. Meer content voor de site, meer informatie voor de bezoekers. Omdat ze inhoudelijk de grootste zijn, staan ze sterk. De vormgeving is daarentegen niet heel uitnodigend en de indeling soms chaotisch. Wel slim in de markt gezet en goed actief op sociale media.
Zwartewaterkrant.nl
Deze site is wellicht het beste voorbeeld van een digitale krant. Een krant, maar dan online. Duidelijke indeling, sobere doch strakke vormgeving en duidelijke profilering. Maar dan wel gebruik maken van alle voordelen van het internet, zoals RSS, sociale media, mobiele versies, mogelijkheid tot reageren, polls, archieven en statistieken.
Sleutelstad.nl
Deze site maakt slim gebruik van de mogelijkheden van internet en weet zich daardoor absoluut te onderscheiden. Zo is Sleutelstad niet alleen een nieuwssite, maar ook een radiozender. Raadsverslagen en reportages zijn direct terug te luisteren via een soundcloud playertje onder het artikel. Inhoudelijk veel eigen nieuws, wat (helaas) nog niet de norm is bij veel online nieuwssites. De vormgeving en indeling is simpel, maar overzichtelijk en strak. Rubrieken zijn wel wat onduidelijk. Daarentegen is er wel een mobiele app beschikbaar. Een unicum.