Live verslag doen in 140 tekens: het kan. Saskia Belleman (de Telegraaf) doet het al jaren, Chris Klomp (AD, @realtwitcourt) ook. Dat is soms schipperen met de nuance die niet zelden over meerdere tweets wordt uitgesmeerd. Een mens moet wat. Fijner is het om 280 tekens te hebben. Twitter rolde de verdubbeling van het aantal karakters onlangs uit en daarmee is het platform nog aantrekkelijker voor live-verslagen.
Platforms
Liveblogs worden vaak ondergebracht op platforms die vervolgens in berichten worden ingesloten. 24Liveblog is zo’n betrouwbaar (en gratis) platform, Scribble Live (kost wat) kan worden gebruikt of Storify (als het publiek zelf het scherm ververst). Deze platforms zijn ideaal voor het insluiten van crossmediaal materiaal: filmpjes, links naar documenten, tweets, insta’s.
Sociaal
Nadeel is dat de posts weinig sociaal zijn. Publiek dat naar een site gaat is er, maar publiek dat er neg niet is, kan er alleen komen door een voortdurende campagne te voeren. Dus naast het verwerken en samenvatten van de informatie moet een liveblogger ook nog eens de aandacht voor al zijn werk genereren. Da’s best lastig. Twitters 280 tekens maken nu die aandacht een stuk eenvoudiger.
Nuancering
Elke tweet is nu ruim genoeg om bijvoorbeeld een debat in de gemeenteraad te kunnen verslaan. De politieke nuance is eenvoudig te vangen. Door structureel een hashtag te gebruiken, blijven alle tweets vervolgens bij elkaar. Personages die in deze live-stream worden opgenomen, spreek je natuurlijk persoonlijk aan en de rest (lees: de distributie van het werk) gebeurt vervolgens automatisch.
Zie onderstaand voorbeeld van de tweets (met Storify).