Live schietpartijen kijken via Facebook

Stel, je hoort geweerschoten. Op straat. En je loopt, uiteraard, met je mobieltje in je handen. Wat doe je? Zet je je camera aan en begin je een livestream? In Amerika is het twee dagen achter elkaar al raak: op Facebook was eerst live te zien hoe een man door een verkeersagent in zijn auto wordt neergeschoten en de volgende dag hoe snipers een vergeldingsactie uitvoeren.

Bij de Amerikaanse Diamond ‘Lavish’ Reynolds lijkt het livestreamen wel in haar DNA te zitten. Terwijl haar vriend is neergeschoten door een verkeersagent en dood aan het bloeden is in de autostoel naast haar begint Reynolds te livestreamen via Facebook Live. Haar vierjarige dochter zit op de achterbank. Op een ongelooflijk kalme manier begint ze verslag te doen:

Knipsel tekst vrouw

Ook voor haar Facebook-vrienden die live meekijken is het ongelooflijk: de eerste paar reacties onder de video zijn veel WTFs en OMGs en één ‘is this real?!’. Maar al snel beseffen ze wat er aan de hand is. Zodra Reynolds doorgeeft waar ze is springen er vrienden in actie.

Knipsel FB reacties

Er gaan geruchten dat de video offline is gehaald door Facebook maar de video is gewoon te zien op het profiel van Reynolds, wel met een waarschuwing voor graphic images. De video is nu meer dan 5 miljoen keer bekeken.

 

Dag 2: snipers

Precies één dag later is het weer raak en filmt Dallas-inwoner Kevin Michael Bautista hoe twee snipers politie-agenten onder vuur nemen tijdens een demonstratie. Bautista liep mee in de demonstratie die georganiseerd was om de recente slachtoffers van politiegeweld onder de aandacht te brengen. De demonstratie verliep vredig tot er plotseling schoten klinken. Via Bautista’s livestream op Facebook is te zien hoe mensen wegduiken. Je ziet slachtoffers liggen. Ook deze video is inmiddels meer dan 5 miljoen keer bekeken. Vanavond heeft CNN een exclusive interview met de inmiddels wereldwijd bekende streamer.

 

Knipsel kevin

 

Facebook Live vind je op de Facebook mobiele app in de balk onder de statusupdate. Klik op het live video icoontje, vul een titel in en je bent live.
Zou jij in een soorgelijke (gevaarlijke) situatie ook een live stream beginnen?

Auteurs