Limburg wordt Belgisch, en maakt dat wat uit?

De Limburgse kranten Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad komen in Belgische handen. Het is de eerste krantenovername van 2014 maar waarschijnlijk niet de laatste. Ook de resterende kranten van Mecom (Wegener) gaan over (naar de Persgroep) terwijl het Belgische Mediahuis in de markt is voor NRC Media.

Door de MGL-overname verandert er niks op het gebied van buitenlandse uitgevers, MGL was al in buitenlandse handen, en is blij dat ze bij de Engelsen weg zijn. Ook hier geldt: alles beter dan Mecom.

Bij de overname gaat het weliswaar om twee titels maar slechts om één krant. Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad verschillen alleen qua kop, niet qua inhoud, ze hebben ook dezelfde hoofdredacteur en dezelfde redactie. Lezers zweren bij de ene of de andere krant maar dat is alleen maar het gevoel – inhoudelijk is het lood om oud ijzer.

Inhoudelijk zal het vooral gaan over de levering van boven-regionale content: blijft dat bij De Persdienst of gaat het naar België, of (na overname van Concentra-partner Mediahuis) naar NRC. Wat er met De Persdienst gaat gebeuren als De Persgroep het over gaat nemen wordt sowieso een vraag: AD/Parool bieden zelf ook content aan. Voor de drukkers geen goed nieuws: de drukkerij in Heerlen gaat dicht. Er gaat wel wat veranderen, Concentra: “Door krachten te bundelen en te werken aan synergie kunnen de middelen die beschikbaar zijn voor goede journalistiek gemaximaliseerd worden.”

Door de overname is nog steeds 46% van de Nederlandse krantenoplage in buitenlandse handen, dat is zelfs meer geweest: toen Metro nog Zweeds was, lag het boven de 50% – niemand die daar een probleem mee had.

markt_pie

Door de afsplitsing van MGL hebben we nu weer een uitgever erbij in Nederland: van 9 naar 10. Dat zal dus door de nieuwe overnames niet lang duren. Als de deals van NRC en Persgroep doorgaan, gaan we naar 8 uitgevers.

uitgevers

Auteurs