Journalistiek, design en techniek

Een moderne journalist is een schaap met vijf poten, iemand die alles kan (in het Duits heet dat een Eierlegende Wollmilchsau – een varken dat wol oplevert, eieren legt en melk geeft, maar dit terzijde). Schrijven, interviewen, onderzoeken, multimedia, sociale media… je moet het allemaal onder de knie hebben.

Op de School voor Journalistiek doen we op een aantal gebieden nog wat extra’s. In twee minor-programma’s wordt bijvoorbeeld intensief samengewerkt tussen studenten journalistiek en studenten uit andere disciplines.

1. Datavisualisaties en infographics

Een combinatie van journalistiek, design, techniek, storytelling en datavisualisatie. Studenten werken aan een praktijkopdracht onder begeleiding van een ervaren professional. Studenten journalistiek die deze minor volgden hebben nu sleutelposities in de datajournalistiek. Yordi Dam is medeoprichter van LocalFocus en leverde datavisualisaties aan o.a. NRC, NU.nl en de Volkskrant; Lars Boogaard is nu hoofd datavisualisatie van NOS; Daan van Elk werkte voor o.a. NRC en Nu.nl gaat na de zomer nieuwsvisualisaties voor RTL maken. Ze waren alle drie ook betrokken bij de minor als gastspreker, praktijkbegeleider of docent. Dit studiejaar hebben studenten opdrachten uitgevoerd voor o.a. BNN/Vara, NCRV en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Voor ex-studenten is er de Linkedingroep Telling Pictures die werk oplevert.visualisatie

 

2. Future news media

In deze minor worden Innovatieve nieuwsconcepten bedacht en uitgewerkt in interdisciplinaire teams. Er worden ideeën omgezet in prototypes en concepten zodat journalisten hun eigen toekomst als journalist vorm kunnen geven en hun eigen rol in (toekomstige) nieuwsteams kunnen vinden. Er wordt in de minor o.a. samengewerkt met nieuwsorganisaties als RTL, NOS, Sanoma, NTR, TMG, KRO-NCRV en Mindshakes. De docenten en experts komen uit het vakgebied van media en communciatie, en er wordt samengewerkt met studenten van andere opleidingen: design, techniek & business. (in

nuse2

Studenten die deze programma’s willen volgen kunnen zich nog opgeven. De minor Datavisualisatie en infographics staat dit jaar alleen open voor HU-studenten. Future News Media is toegankelijk voor alle HBO-studenten, via zogeheten KOM-minoren (kies-op-maat). Info: Gerard Smit (datavisualisatie) en Laurens Vreekamp (FNM)

Auteurs