J•lab’s Summer of Blog #4: Media Report

De hele zomer elke werkdag op J•lab een ander mediablog in het zonnetje in The Summer of Blog #tsob. Vandaag: Media Report.

Auteursrecht, beledigen, smaad, laster, plagiaat, verschoningsrecht. Als journalist kan je er maar beter niet mee te maken hebben. Ook is het niet fijn als de politie bij je binnenvalt om je laptop of foto’s op te eisen of je wilt gijzelen omdat je je bron niet prijs wil geven. Maar het kan allemaal gebeuren. Heikele en recente kwesties komen aan bod op Mediareport, gevuld door medewerkers van Kennedy Van der Laan Advocaten (inderdaad, het voormalige kantoor van de Amsterdamse burgemeester). Altijd uitgebreid met links en uitleg. Geen vluggertjes.

Op Media Report staan berichten over persrecht, reclamerecht, internetrecht en mediaregulering. Persrecht: Conflicten over publicaties gaan vaak om een botsing tussen de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy. Wanneer is een publicatie onrechtmatig? Wat mag je wel en niet zeggen en hoe zit dat met wederhoor? Ben ik verplicht internet schoon te vegen als ik ben veroordeeld een publicatie te verwijderen? Kan iedereen die op een foto staat altijd protesteren tegen publicatie van die foto op grond van het portretrecht? Is het journalistiek brongeheim absoluut?

Recente onderwerpen: linken naar de Telegraaf (Micha Kat), rap-rechten, billenmeisje (fotorecht), internet en de EU, GeenStijl en Unesco, politieke reclame en wijzigingen van de mediawet.

mediareport

Morgen op Summer of Blog: De Buitenlandredactie. Vorige afleveringen: De Nieuwe Reporter, Persinnovatie, Dode Bomen.

 

Auteurs