Jet Verheijen en Josselin Gordijn winnen SvJ-prijs 2016

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

“Superieur gebruik van beeld, het feit dat het in balans blijft, ruimte geeft en toch overtuigt.” De documentaire Papa, gemaakt door Jet Verheijen en Josselin Gordijn, is een aangrijpend verhaal over een vader met alzheimer en wordt door de jury geprezen om de mooie beelden en de ruimte die de kijker, ondanks het heftige onderwerp, krijgt om op adem te komen.

Papa snijdt tevens een belangrijke ontwikkeling in de journalistiek aan. De vraag of je een hoofdpersoon eigenlijk wel zo kwetsbaar kan en mag laten zien, was punt van discussie binnen de jury. Dit soort menselijke verhalen zien we steeds vaker terug, en juist met dit onderwerp rijst de vraag waar de ethische grens ligt. Dit doet natuurlijk niets af aan de kwaliteit van de documentaire. Jet en Josselin zijn de terechte winnaars van de SvJ-prijs 2016. Gefeliciteerd!

Bekijk hier de trailer

32 inzendingen

De jury, bestaande uit voorzitter Peter Schrurs, Daphne Lammers, Sandra Schuurhof, Erwin Blom, Mark Miserus en Gino Kleisen, had dit jaar een zeer ruime keuze. De 33 inzendingen zijn allemaal van zeer hoge kwaliteit, en geven als geheel een goed beeld van het werk dat op de School voor Journalistiek wordt gemaakt. Bij de inzendingen zaten 5 documentaires, 11 blogs, 9 printproducties, 2 tijdschriften, 3 audioproducties, en 3 samengestelde producties.

De jury heeft elke inzending beoordeeld op creativiteit, originaliteit, en ambachtelijkheid. Daarnaast lette de jury ook op het gebruik van media: sluit het gekozen medium aan bij het type verhaal dat wordt verteld?

5 genomineerden

Sam Hagens – Foute vrienden (blog): Goed onderwerp, dat grondig is aangepakt. Sam maakt de verstandige keuze zich als journalist te specialiseren. “Hier begint mijn carriere in de misdaad,” schrijft hij. Met humor en lef stapt hij er gewoon op af door bijvoorbeeld een cafe binnen te lopen en te vragen of daar criminelen aanwezig zijn.

Lisa Hissink en Eline van Leeuwe – Geen haar op mijn hoofd (documentaire): Het onderwerp spreekt aan en is mooi uitgewerkt. Ondanks dat kaal zijn voor vrouwen niet vanzelfsprekend is, komt de gehele documentaire wel vanzelfsprekend over. De hoofdpersonen zijn goed gekozen en kunnen helder formuleren waarom ze al dan niet kiezen voor een pruik. Het contrast tussen de twee hoofdpersonen is zorgvuldig weergegeven en mooi naast elkaar gemonteerd.

Anne Sachtleven – Lipstick is net zo makkelijk verkrijgbaar als zoutzuur (print): In dit artikel vertoont Anne initiatief en ondernemingslust. Daar komt bij dat het artikel in sterke mix is van de puur informatieve en de emotionele kant van dit verhaal. De lezer wordt niet alleen emotioneel geraakt, maar krijgt ook alle informatie die nodig is om de situatie goed te begrijpen.

Jet Verheijen en Josselin Gordijn – Papa (documentaire): Een belangrijk en actueel onderwerp dat mooi in beeld is gebracht. Voor deze documentaire maken Jet en Josselin optimaal gebruik van de kracht van beeld, en geven tegelijkertijd de kijker ook voldoende ruimte om op adem te komen. Kortom: een goede documentaire.

Jorieke van Noorloos – De naamloze graven van Malta (print): Deze productie springt eruit omdat is gekozen voor een invalshoek die je nauwelijks ziet: wat gebeurt er met verdronken bootvluchtelingen? Zonder opsmuk zie je het voor je.

Zelf ook meedoen?

Je kan nu al je werk inzenden voor de SvJ-prijs 2017!

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.