Jadaliyya

Het zal je maar gebeuren: dat er een paar maanden nadat je een nieuwe publicatie bent begonnen een revolutie uitbreekt op precies die plek en over dat onderwerp waar die publicatie over gaat en dat vervolgens iedereen alles van jou wil weten. Dit overkwam de oprichters van Jadaliyya (van jadal = dialectiek).

In 2010 stichtten zij een blog/website waarop een midden werd gezocht tussen de wetenschappelijke publicaties van het Arab Studies Institute in Washington en Beirut en de ontluikende blogosfeer in de Arabische wereld. Het was een schot in de roos, met als gevolg dat Jadaliyya twee jaar later een van de belangrijkste informatiebronnen is voor iedereen in de Westerse wereld die meer wil weten over de ontwikkelingen in de Arabische landen.

Interessant aan Jadaliyya is vooral die poging een midden te vinden tussen wetenschap en nieuwe media. Vooral daarmee trekt de site veel aandacht, van journalisten, wetenschappers en publiek.  In de woorden van een recent artikel:

Jadaliyya has quickly become the go-to place for information and analysis of what is going on in Egypt and the region. Moreover, Jadaliyya is the place where writing of a kind that we associate with the best of anthropology–in the moment, grounded in theory, capturing historical transformation through engagement in events as they unfold–has been published. It seems to provide solutions to many problems we have been engaged with in anthropology — the production of knowledge in and about the region, particularly in this time of the massive uprisings … Jadaliyya has been the place where some of the best “ethnographic” writing about the region in this time of incredible transformation and change is to be found.

Voor bij de favorieten, zou ik zeggen.

 

Auteurs